V kinematografih kmalu film o papežu Frančišku

Foto: AFP.
Foto: AFP.
1. decembra bodo v Vatikanu premierno predvajali film Kličite me Frančišek. Gre za prvo filmsko predstavitev življenja papeža Frančiška od njegovega otroštva do 13. marca 2013, ko je bil izvoljen za papeža. Film, ki je delo italijanskega režiserja Danieleja Luchettija, si bo od 3. decembra mogoče ogledati tudi v kinematografih po vsej Italiji.

Kličite me Frančišek pripoveduje o življenjski poti Jorgeja Bergioglia, sina italijanskih emigrantov v Argentino. Gledalcu približa trenutek njegove poklicanosti v duhovništvo, mračna leta vojaške diktature in Bergoglievo zavzeto pastoralno delo na periferijah Buenos Airesa, vse do dne, ko je bil postavljen na čelo katoliške Cerkve.

Pobudo za filmsko predstavitev življenja sedanjega papeža je dal producent Pietro Valsecchi, ustanovitelj produkcijske hiše TaoDue. Idejo zanjo je dobil že kmalu po Frančiškovi izvolitvi, ko je postala jasna zgodovinska vloga tega papeža. Z mednarodno igralsko zasedbo je želel na filmskih platnih predstaviti lik človeka, ki povezuje različne dele sveta, jezike, kulture, generacije in družbene razrede. Snemanje je trajalo petnajst tednov v Argentini, Nemčiji in Italiji ter je zahtevalo tudi obsežno zgodovinsko in versko raziskovanje.

Vir: Radio Vatikan.