V. Čokl, Večer: Osmi

Mesec od predčasnih parlamentarnih volitev se premikamo k uradnemu predlaganju premierskega imena, osmega predsednika vlade v slovenski petindvajsetletki. Prav toliko jasno, kot je bilo v začetku junija, da predsednik republike ne bo nikomur dal mandatarstva po odstopu prve ženske v vrhu izvršne oblasti in da se bo šlo izredno volit, je danes, da bo za sestavljanje vlade, dvanajste od osamosvojitve, Borut Pahor pooblastil predsednika SMC. Ekspresno rojena stranka Mira Cerarja je prepričljivo dobila poletne volitve. Na čem natančno jih je dobila, je drugo vprašanje. Neodgovorjeno!

Tiste, ki na “deželo na sončni strani Alp” gledajo od zunaj, ne živijo je, vedo pa nekaj o političnih procesih, čudi slovenski pojav kriznih let, ko vznikajo in pridejo v parlament stranke danes-jutri, storitvene firme bolj kot stranke, ki se jim identiteta začne in konča pri imenu predsednika. Seveda, strankarski programi nikdar niso bili obvezno čtivo na Slovenskem. Kar zagatno postane, če iz čudnih razlogov ne doma, slej ko prej na evropskem parketu, ko ekspresno skomponirani strankarji ne vedo, kam se prilegajo na političnem zemljevidu Evrope. Da bi ustavni pravniki upravljali državo, jih tudi čudi. Opazovalce slovenskega. Za nas na “sončni strani” je to razumljivo malo bolj, nenavadno pa kljub vsemu, spričo neverjetnega sataniziranja, ki ga je v teh krajih – od demosa in od političnega razreda – deležno vse, kar je pravn(išk)o. Kot je, namesto da bi se klicalo k profesionaliziranju politike, pri nas diskvalificiran, kdor ima nekaj več politične kilometrine in zna sedeti na različnih ministrskih stolih.

Več lahko preberete v Večeru.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.