V čem so ukrajinski migranti drugorazredni od tistih iz Bližnjega vzhoda?

Foto: Jože Možina

»Mar je problem v tem, da so bele rase in krščanske vere in za to ne štejejo?« 

Takole je aktualni poljski veleposlanik v Sloveniji za Televizijo Slovenija (posnetek TUKAJ) komentiral vprašanje o domnevni ksenofobni Poljski, ki da zavrača begunce. Izpostavil je namreč, da je v njihovi državi poldrugi milijon Ukrajincev, med njimi okrog 100 tisoč beguncev, ki prihajajo iz vojnega območja na meji z Rusijo.

 Pawel Czerwinski je izredno zanimiv sogovornik saj je med redkimi tujimi diplomati, ki so se naučili slovenski jezik. To je storil iz spoštovanja do naše države, ki mu je prirasla k srcu, kot pravi,  pa tudi zaradi želje, da bi imel stik z običajnimi ljudmi in tako bolje razumel slovensko nacijo.

Czerwinski izpostavlja, da imata obe državi veliko skupnih točk. Pripomogel je, da so v poljski Galiciji postavili spomenik našim padlim vojakom v prvi svetovni vojni, poljski vojaki pa so dobili spomenik na Sabotinu. Obe državi je močno zaznamovala tudi druga svetovna vojna pri čemer je bila Poljska napadena s strani nacistične Nemčije in komunistične Sovjetske zveze, zaradi česar je njeno vrednotenje vojne precej drugačno.

Poljska, izpostavlja Czerwinski, ima 1000 let državne tradicije, ki je prepletena s katoliškim izročilom. Kot narod imajo trden značaj, kar se je pokazalo pri obnovi domovine po obeh vojnah pa tudi ob dejstvu, da je bila prav Poljska prva država, ki je zrušila komunistični režim in izvedla prve demokratične volitve v vzhodni Evropi. Zadnjih 25 let Poljaki beležijo visoko gospodarsko rast, tako da se prebivalstvo po kupni moči že približuje nekdaj veliko bogatejši Sloveniji. Žalosti ga, da je pri nas še vedno pogost predsodek do Poljakov in narodov vzhodne Evrope z izjemo Rusov. Govori o preziru in ignoranci.

Razloge za gospodarski vzpon Poljske vidi sogovornik v dejstvu, da se je politika, kljub političnim delitvam, poenotila ob ključnih nacionalnih interesih. Imajo ugodno davčno  zakonodajo in še posebej tudi družinsko politiko. Za razliko od Slovenije jim že uspeva zaustavljati odliv mladih izobraženih ljudi v tujino.

Veleposlanik Czerwinski je odgovarjal tudi na očitke, ki prihajajo iz Evrope, da je trenutna desna oblast ksenofobna in proti migrantom ter da nedemokratično posega v pravosodno vejo oblasti. Napake pri slednjem Czerwinski priznava, obenem pa izpostavlja malo znano dejstvo, da je Poljska sprejela poldrugi milijon Ukrajincev, ki so ekonomski migranti. Okrog 100.000 Ukrajincev, ki prihajajo iz vojnega področja, pa je dejansko beguncev.

Poljski veleposlanik se sprašuje, v čim so ti migranti slabši oz. drugorazredni v primerjavi s tistimi, ki prihajajo iz Bližnjega vzhoda? Ob tem provokativno doda »ali je problem v tem, da so bele rase in krščanske vere in za to ne štejejo«? Konflikt z organi Evropske unije v Bruslju ocenjuje kot problem dvojnih meril. Meni, da je edina rešitev za Evropo upoštevanje temeljnih vrednot, za narode znotraj nje, tudi Slovence, pa je nujna samozavest in spoštovanje različnosti.

Intervju s poljskim veleposlanikom PAWLOM CZERWINSKIM bo na sporedu v nedelja 17. februarja ob 20.30. na TVS 1.