V. Berglez: Papež Frančišek in patriarh Bartolomej skupaj na božjem grobu

Foto: catholicherald.co.uk.
Foto: catholicherald.co.uk.

Kot poroča Catholic Herald sta se vznak obeleženja 50-letnice srečanja med tedanjim papežem Pavlom VI in carigrajskim patriarhom Atenagoro pred nedavnim srečala papež Frančišek in ekumenski carigrajski patriarh Barolomej. Srečanje je potekalo na istem kraju, na grobu Kristusove smrti in vstajenja v Jeruzalemu, in je potekalo v duhu iskanja navdiha za krščansko enotnost.

»Moramo verjeti, tako kot je bil kamen pred grobom odvaljen, da bo tudi vsaka ovira k naši skupnosti odstranjena. Vsakokrat, ko damo naše stare predsodke na stran in najdemo pogum, da zgradimo nove bratske odnose, priznamo da je Kristus resnično vstal od mrtvih«, je dejal papež med skupno molitvijo s patriarhom Bartolomejem v baziliki Svetega božjega groba. Papež je prav tako spregovoril o »ekumenizmu trpljenja« in »ekumenizmu krvi«, ki zbližujeta kristjane skozi izkušnjo preganjanja. Ko drugi ubijajo kristjane, se ne sprašujejo ali so katoliki ali pravoslavni, je dodal papež.

»Jezusov grob pošilja sporočilo, da zgodovina ne more biti načrtovana, da zadnja beseda v zgodovini ne pripada človeku, temveč Bogu. Zaman stražarji sekularnih sil stražijo na tem grobu, zaman so postavili velik kamen ob vhodu v grob, da ga nihče ne bi mogel odvaliti«, je dejal patriarh Bartolomej. Patriarh je še dodal, da božji grob tudi opogumlja kristjane, da ljubijo druge, drugačne, opogumlja takšne, ki spoštujejo vero in prepričanja drugih«.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.