Utrinek: Solbergova razglasila zmago desnosredinske koalicije

solberg desnica norveskaMinuli vikend so na Norveškem potekale parlamentarne volitve, kjer je desnosredinska koalicija premagala dosedanjo vladajočo koalicijo levega centra, ki jo je vodil premier Jens Stoltenberg. Nova vladajoča koalicija bo imela v novi zasedbi norveškega parlamenta 96 sedežev, kar znaša 24 sedežev več kot rdeče-zelena koalicija.

Vodja norveškega desnega centra Erna Solberg je v ponedeljek razglasila zgodovinsko zmago. »Državljani so s svojimi glasovi prispevali k zgodovinski zmagi državljanskega bloka«, je po razglasitvi volilnih rezultatov dejala Solbergova.

Laburistični premier Stoltenberg je priznal poraz in dejal, da bo odstopil prihodnji mesec pod pogojem, da bo nova parlamentarna večina pripravljena za prevzem oblasti. »V skladu z norveško parlamentarno tradicijo bom podal odstopno izjavo po predstavitvi proračuna 14. oktobra, ko bo jasno, ali obstaja parlamentarni temelj za novo vlado«, je dejal Stoltenberg.

Koalicija laburističnega premierja je bila na oblasti vse od leta 2005. Norveški mediji so že prej pisali, da Stoltenberg ne bo takoj ponudil svojega odstopa, ker je v dvomu ali se bodo njegovi politični tekmeci uspeli dogovoriti.

Foto: abcnyheter.no