Utrinek: Papež – “Gospodarski sistem, ki povzroča vojne, da bi preživel, ni dober”

papez francisek
Foto: catholicworldreport.com.

Po pisanju Arlington Catholic Heralda je papež Frančišek v nedavnem intervjuju za španski dnevnik La Vanguardia dejal, da se nahajamo v svetovnem gospodarskem sistemu, ki ni dober, ker gre za sistem, ki povzroča vojne, zato da bi preživel. To so veliki imperiji vedno počeli. Ker nimamo svetovne vojne, imamo regionalne vojne. In kaj vse to pomeni? Pomembno je, da je orožje narejeno in prodano in na ta način malikovalska gospodarstva žrtvujejo človeka ob vznožju idola denarja, očitno ustvarjajoč pri tem dobičke, je dejal papež.

Papež se je dotaknil tudi ene njegovih prepoznavnih tem, to je globalizacije. Meni, da slabosti globalizacije niso samo materialne, temveč tudi kulturne, ker globalizacija briše in razveljavlja različnost. Apeliral je na ekonomski sistem, ki ohranja posebnosti, raznolikost in identiteto vsakega posameznika. Papež je omenil tudi odpiranje vatikanskih arhivov, ki zadevajo holokavst. Pri vprašanjih zgodovine je še poudaril: »Ne moreš živeti svojega krščanstva, ne da bi prepoznal njegove judovske korenine«.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.