Utrinek: Evropska unija ta teden

evr parlament· Slovenija prejela EUR 14m iz EU za pomoč pri poplavah 2012

· Barroso: Stanje v Uniji in razvoj naprej

· nezaposlenost mladih v EU

· EU volitve 25.5.2014: Ukrepaj. Sodeluj. Vplivaj.

Ta teden je Slovenija za pomoč pri poplavah leta 2012 prejela 14 milijonov evrov iz EU solidarnostnega sklada.

Na srečanju poslank in poslancev v deževnem Strasbourgu pa je bila med ključnimi temami tudi analiza stanja in pogled na nadaljnji razvoj Evrope, ki jo je predstavil predsednik Evropske komisije Barroso.

Evropski parlament pa je med drugim še pregledal ukrepe za zmanjšanje nezaposlenosti mladih v Evropi ter začel z informacijsko kampanjo: Ukrepaj. Sodeluj. Vplivaj.

Evropski poslanci in poslanke iz vseh 28 držav EU so se dogovorili, da bo EU s 14,6 milijoni evrov pomagala Sloveniji, Hrvaški in Avstriji – za odpravo posledic poplav, ki so te države prizadele lansko jesen.

Prestop bregov rek Save, Kupe, Mure in Drave je v Sloveniji povzročil veliko škodo na javnih in zasebnih stavbah, vodovodih in infrastrukturi za odpadno vodo, podjetjih, kmetijskih zemljiščih in gozdovih. Gre za simbolično solidarnostno pomoč Sloveniji s strani ostalih držav EU, pri odpravljanju posledic škode.

“Na vladi je, da bo ta pomoč pravično razdeljena. Zahvalila bi se rada podpori politične skupine EPP in opozorila na hitrejše reakcije Evropskega solidarnostnega sklada, saj ljudje po takih nesrečah ostanejo sami in pomoč potrebujejo takoj,” je ob tej povedala Zofija Mazej Kukovič, ki je že pred časom predlagala resolucijo, ki so jo podprli tudi slovenski poslanci v Evropskem parlamentu: Milan Zver, Romana Jordan, Lojze Peterle, Tanja Fajon in Mojca Kleva Kekuš.

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso pa je v letnem nagovoru »State of the Union« (po slovensko »Stanje v Uniji«) predstavil razmere v EU, ki je danes strukturno v veliko boljši formi kot pred petimi leti. Kriza je pokazala luknje v naših skupnih dogovorih in Evropa jih je zakrpala z radikalno reformo finančnega sektorja in spodbujanjem strukturnih reform.

Hkrati je Barroso poudaril, da bo treba še bolj zavihati rokave in se posvetiti vzpostavljanju bančne unije, boju proti brezposelnosti, poglobitvi enotnega trga in uresničevanju sprejetih dogovorov.

Evropski poslanci so nato Barrosu predstavili svoja mnenja o tem, čemu bi se morala v prihodnjih mesecih posvetiti Komisija.

Predsednik Parlamenta Martin Schulz je poudaril, da so ljudje izgubili zaupanje v EU. Ta si lahko zaupanje ponovno pridobi tako, da dela pregledno. “Če mladi nimajo prihodnosti, kako naj zaupajo EU?” se je vprašal Schulz in se zavzel za to, da se EU bolj osredotoči na izboljševanje položaja milijonov ljudi, ki trpijo zaradi krize.

»Ni le kriza odgovorna za visoko nezaposlenost med mladimi,« pa je v svojem nagovoru poudaril Milan Zver, in dodal: »mladi so žrtve neučinkovitih sistemov izobraževanja in usposabljanja, saj jih šole ne opremijo ustrezno za življenje in delo. Zato imamo v EU poleg visoke brezposelnosti mladih več kot 2 milijona delovnih mest, ki jih ne moremo zapolniti, ker nam primanjkuje ustreznih profilov. Večja zaposljivost mladih se začne zagotavljati v šoli in zato se mora »šola prilagajati povpraševanju na trgu dela«, je poudaril dr Zver.

Tudi predsednik največje poslanske skupine ELS Joseph Daul je opozoril na upad zaupanja v EU in vlade. Poenostavljene rešitve pa po njegovem mnenju niso pravi odgovor na to. “Krize ni povzročila Evropa. Še več, preživeli smo jo zaradi Evrope in evra,” je poudaril in pozval volivce, naj se udeležijo evropskih volitev in odločijo o tem, kakšno EU si želijo.

Evropski parlament je ta teden začel s kampanjo s katero želi Evropejce obvestiti o tem zakaj je pomembno, da se udeležijo volitev v Evropski parlament, ki bodo – tudi v Sloveniji – 25. maja prihodnje leto.

“Edini način za legitimacijo in vpliv na sprejemanje odločitev v EU je skozi Evropski parlament,” je poudarila podpredsednica EP Anni Podimata: “Obstaja mnenje, da sprejemanje odločitev v Evropski uniji v gospodarski krizi ni bilo dovolj legitimno. Ljudje, volivci v EU, imamo izključno možnost, da določimo, kdo bo imel večino v Parlamentu, ta pa bo nato postavil smernice za sprejemanje zakonodaje in spreminjanje slabih politik v petih letih po volitvah.”

Kampanja poziva vsakega izmed nas: UKREPAJ. SODELUJ. VPLIVAJ. Parlament bo najprej volivcem razložil svoje nove pristojnosti in posledice, ki jih to ima za prebivalce EU.

Ključne teme kampanje bodo: gospodarstvo, delovna mesta, kakovost življenja, denar in vloga EU v svetu.

Klemen Žumer