Utrinek: Aktualno v Evropski uniji

evropski parlament_flickr

Vsebina:

  • Vpliv Angele Merkel in nemških volitev na EU
  • Mario Draghi in reševanje bank v Evropi
  • Alternative reformam bi bile še bolj boleče
  • Nova pravila za medicinske in diagnostične pripomočke
  • Slovenski dan športa s podporo EU parlamenta

Evropske poslanke in poslanci so se ta teden v odborih Evropskega parlamenta posvetili predvsem ukrepom proti krizi. V Bruslju so se srečali s predsednikom Evropske centralne banke Mariom Draghijem, s poslanci pa je govoril tudi vodja Evropskega mehanizma za stabilnost Klaus Regling. Obravnavali so tudi varnost medicinskih pripomočkov in reformo kmetijstva, ter nadaljevali z delom preiskovalnega odbora vohunjenja ZDA v okviru programa PRISM.

Najprej pa k nemškim volitvam. Rezultati so ta teden potrdili pričakovanja. Nemci so nagradili dosledno in preudarno politiko Angele Merkel, ki je s svojo Krščansko demokratsko unijo dosegla največji uspeh doslej.

Pa vendar je kanclerki zmanjkalo nekaj sedežev do absolutne večine v nemškem parlamentu Bundestagu – kar pomeni, da bodo v naslednjih tednih potekala pogajanja za sestavo koalicije z eno od strank na levici. Najbolj verjetna je velika koalicija s Socialisti SPD, ki pa bodo za svoje sodelovanje veliko zahtevali, govori se da celo nemškega člana in morebitnega predsednika Evropske komisije, ki bo po evropskih volitvah naslednje leto nasledila Barrosovo komisijo.

Socialisti v Nemčiji niso predstavili resne alternative politiki reform, ki so nujne za vzpostavitev reda in discipline ter poštenih političnih in gospodarskih odnosov. In ker smo države v EU tako zelo povezane med seboj, so ideje in rešitve, ki jih iščejo npr. Nemci podobne tistim s katerimi se soočamo drugod, tudi v Sloveniji. Tako bo zmaga Angele Merkel in predvsem idej za katerimi stoji zagotovo vplivala na Slovenijo in ostalo Evropo.

Vzpostavitev bančne unije in reševanje nasedlih bank pa sta bili dve glavni temi razprav v odboru za gospodarske zadeve, ki ga je ta teden obiskal predsednik ECB Mario Draghi.

Slovenija ni bila eksplicitno omenjena, se pa po hodnikih EU vse bolj sprašuje o tem kako je lahko država, ki je veljala za zgledno, zašla v tako spiralo problemov. Mnenje je, da je verjetno nekaj narobe v načinu in sistemu delovanja, saj bi se sicer problemi lahko rešili veliko prej, ko so bili še majhni.

Vodja Evropskega mehanizma za stabilnost Klaus Regling je čas v EP posvetil predvsem položaju v Grčiji, Irski, Portugalski in Španiji, ki vse prejemajo evropsko finančno pomoč.

Regling je povedal, da se politika zaveda, da je danes položaj v večini držav, ki prejemajo evropsko finančno pomoč, zelo boleč za velik del prebivalstva. Plače in pokojnine se nižajo, marsikdo je izgubil službo. Hkrati pa je poudaril, da bi bile alternative za ljudi še bolj boleče. Evropski mehanizem za stabilnost daje državam začasno poceni financiranje. To morajo države izkoristiti tako, da izboljšajo svojo konkurenčnost in si pridobijo zaupanje vlagateljev.

Izkušnje Mednarodnega denarnega sklada z Južno Korejo, Brazilijo in Turčijo kažejo, da takšna strategija deluje, je poudaril Regling.

“Ne moremo govoriti o rasti in delovnih mestih na eni strani, ne da bi spodbujali gonilnike rasti na drugi.« pa je poudarila evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič, in dodala: »Kot politiki moramo razumeti potrebe ljudi, potrebe trga, potrebe zdravstva in okolja. S transparentno metodologijo moramo najti ravnotežje v zakonodaji, da ne bo Evropa nazadovala v konkurenčnosti.”

Da bi zaščitili varnost državljanov EU, so poslanci v odboru za okolje ta teden oblikovali novo zakonodajo o medicinskih in diagnostičnih pripomočkih, vključno s testi za virus HIV in DNA. Ti bodo v prihodnje ustrezati strožjim varnostnim standardom.

Evropska komisija pa je sprejela dva ukrepa za izboljšanje varnosti medicinskih pripomočkov. Cilj je povrniti zaupanje pacientov v sektor medicinskih pripomočkov, ki je bilo omajano po dogodkih, kot je bil škandal s prsnimi vsadki Poly Implant Prothčse (PIP).

Nova pravila za proizvajalce in inšpektorje zajemajo približno 10.000 vrst izdelkov, od obližev do srčnih spodbujevalnikov.

Za konec: lahko se pridružite aktivnostim ob evropskem tednu gibanja. Nacionalna akcija razgibajmo se, ki se bo sredi oktobra zaključila s Slovenskim dnevom športa, želi k večji telesni dejavnosti spodbuditi novih 100 milijonov Evropejcev.

Največja športna akcija v Sloveniji doslej, ki jo finančno podpira tudi Evropski parlament, želi zajeti 100 000 slovenskih udeležencev.

Klemen Žumer