Utrinek: Aktualno iz EU

European_Parliament_in_BrusselsVsako leto v Evropski uniji zaradi kajenja umre 700 000 ljudi. Čeprav število kadilcev letno upada, pa je delež mladih kadilcev, ki je 29 odstotkov, še vedno zaskrbljujoč. Da bi predvsem mlade odvrnili od tega zdravju škodljivega početja, so v preteklem tednu evropski poslanci potrdili nova pravila v tobačni industriji.

Po novem bo moralo biti 75 % površine embalaže tobačnih izdelkov pokritih s slikovnim opozorilom o nevarnostih kajenja, prepovedane bodo tanke cigarete ter zavajajoča privlačna embalaža; tobačna podjetja pa svojih izdelkov ne bodo več smela tržiti z izpostavljanjem okusov, kot so npr. mentolove ali jagodne cigarete.

Evropski poslanci so podprli tudi nova pravila o avtorskih pravicah na glasbenem področju, ki bi spodbudila razvoj spletnih storitev in izboljšala delovanje družb, odgovornih za pobiranje avtorskih honorarjev.

Namen nove zakonodaje je vzpostaviti enotni digitalni trg EU, kjer bo mogoče razširjati kulturne vsebine tako, da bodo imeli vsi Evropejci enak dostop do kulturne produkcije. Dostop do legalnih glasbenih vsebin na spletu bo tako postal lažji, zaradi česar bodo nižje tudi cene, umetniki pa bodo za svoje delo dobili boljše plačilo.

Evropska komisija je objavila podatke o programu izmenjave Erasmus, ki kažejo, da je od leta 1987 Erasmus izmenjavo obiskalo že več kot 3 milijone študentov iz EU, tudi iz Slovenije. Med državami, ki sodelujejo v programu Erasmus, so bile v lanskem študijskem letu med študenti najbolj priljubljene Španija, Francija in Nemčija.

Januarja 2014 se bo začel nov program Erasmus+ – program EU za izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport – ki bo zasnovan podobno kot program Erasmus. Do leta 2020 bo 4 milijonom ljudi omogočil študij, usposabljanje, poučevanje ali prostovoljno prakso v tujini. V okviru programa bo na voljo 40 % več sredstev.

Finančni ministri EU pa so ta teden tudi dokončno potrdili, da bo Latvija 1. januarja postala 18. članica evroobmočja in določili tečaj, po katerem bo evro zamenjal sedanjo nacionalno valuto lats. Trenutno je v evroobmočju vključno s Slovenijo 17 članic Unije od 28, kar je okoli 330 milijonov ljudi.

Vir: Ta teden v EU