Urbas: Kako se Zoran Janković pogleda v ogledalo?

Današnji konec šestletnega mandata generalne državne tožilke Barbare Brezigar Sloveniji sporoča: kraja se splača, kazni ni! To je njena dediščina, njen prispevek pravni državi. Razumel bi, če bi bila pri tožilskem pregonu gospodarskega kriminala ohromljena samo zadnja tri leta, ko sodstvo in policijo obvladuje LDS, ki s primerom bulmastifov ponazarja, kako razume pravno državo. Težava pa je, ker BB nima rezultatov niti iz prve polovice mandata, ko je imela vso podporo vlade Janeza Janše. Še bolj tendenciozno: katastrofa je, da tožilstvo pod BB ni doseglo rezultatov niti za enega tajkuna ali privatizatorja iz drugega ideološkega tabora.

Kjer je zamočila BB, je Slovenijo pred carstvom šrotov, bavčarjev in kordežev rešila svetovna gospodarska kriza. Trenutni račun tega zapitka je, tako čez palec (in nikakor še ne dokončen), 50 tisoč delovnih mest in šest milijard evrov. Za toliko se je v krizi povečala brezposelnost in za toliko se je zadolžila Pahorjeva vlada.

Vladajoči politični ugledneži zdaj trdijo, da je ta zapitek mogoče plačati le, če bo sprejeta pokojninska reforma. Strinjam se, da je pokojninski sistem nujno potreben sprememb, toda sit sem laganja in sprenevedanja, da so upokojenci grešni kozel za potop slovenskih javnih financ. Sit sem vladnega zavajanja o hipnih učinkih pokojninske reforme na konsolidacijo proračuna, ko pa bi bil morebitni učinek pokojninske reforme na javne finance prihodnja tri leta zanemarljiv. Takojšnji učinek na proračun bi imel zgolj rez v plače uslužbencev v javnem sektorju in rez v socialne pravice pri tistih Slovencih, ki neupravičeno izkoriščajo sistem.

/ … /

Zoran Janković, ki se zavzema za pokojninsko reformo in slogan Delu čast in oblast, je nesporni zmagovalec dediščine Barbare Brezigar v španoviji z dvojico Kresal-Zalar: ljubljanskega župana vladajoča politika ščiti. Je primer, kako za ugledneža pri nas pravila ne veljajo, ker ima dovolj močne politične zveze.

Več: Finance