Uporabite vodo kot hladilno tekočino

V dolini IškeVročina v Sloveniji kar ne pojenja. Že nekaj časa se podnevi temperature dvignejo preko trideset.

Voda kot vir življenja in ohladitve

V vročini je treba seveda telo ohladiti, kar človek dela tako, da pač “švica” – oddaja vodo. Če vode v telesu primanjkuje, se človeku ustavi tudi hlajenje. V vročih dneh je zato treba piti večje količine vode, ki jo lahko sicer zaužijemo tudi v obliki drugih pijač kot so pivo, vino, sokovi, čaji, … A za odžejanje je pač še vedno najboljša – čisto navadna voda.

V Sloveniji jo – hvala Bogu – večinoma lahko pijemo kar iz pip. Taka voda je tudi precej poceni: 1 m³ (=1000 litrov) vode iz Ljubljanskega vodovoda stane okoli 0,5 € (liter 0,0005 €!), kar je precej ceneje kot “plastificirana”, ki stane od 0,25 do 1,80 € na liter (odvisno od proizvajalca in količine). “Plastificirana” je torej vsaj 500 krat dražja in nič boljše kakovosti, ker velja za obe – vodovodno in “plastificirano” – isti pravilnik. Nekateri menijo, da je “plastificirana” še slabše kakovosti, ker je pač postana.

S pivom seveda – v primerjavi z vodo – pridobimo na dodatnem okusu, nekaj mehurčkov ogljikovega dioksida, ki nas navidezno bolj odžejajo, pridobimo pa tudi okoli 5 % alkohola, ter kar nekaj dodatne energije – okoli 200 kilokalorij v pol litra (= nekaj manj kot stogramska rezina kruha). Pivo je pa seveda še dražje – okoli 2 € na liter, kar je 4000 krat več kot voda iz pipe.

Hlajenje v vodi

Voda pa nas lahko ohladi tudi drugače. Tako, da se z njo oblivamo, se v njej namakamo in kopamo. Tako oddajamo svojo presežno energijo v vodo.

Najbolj preprost in tudi najcenejši način za oddajanje toplote preko vode je seveda tuširanje v domači kopalnici – z mrzlo vodo seveda. A to zmorejo le ljudje z močno voljo. Pomaga tudi ohlajanje z mlačno vodo, kar pa je seveda manj učinkovito.

Lahko greste seveda v javne bazene, ki pa so … pač taki kot so lahko, če se v njih kopa veliko ljudi. Vsaj precej klorirani. Kopate se lahko tudi v rečicah in malo večjih potokih, jezerih in seveda v morju.

Hlajenje ob vodi – v dolinah rečic in potokov

Če vam kopanje v malih rečicah in potokih ni blizu, na morje in v turistične kraje pa se vam ne gre, je dobra rešitev tudi navaden sprehod – pravzaprav kar majhen izlet – v kakšno dolino v kateri teče reka ali vsaj večji potok.

V okolici Ljubljane je zelo slikovit in avanturistično atraktiven sprehod v dolini Iške. Za bolj zagrete in segrete priporočam, da si obujete sandale za v vodo ter se sprehodite po bregovih ali celo po vodi do sotočja Iške in Zale (okoli 1,5 ure od doma v Iškem Vintgarju) in nazaj. Gotovo se ohladite!

Lepa in priporočljiva tura je tudi Koželjeva pot, ki se vije ob reki Kamniški Bistrici od Stahovice do Doma v Kamniški Bistrici, skozi slikovito sotesko Predaselj.

Če se vam ne ljubi voziti, poiščite – morda kar s pomočjo Geopedije – v svoji okolici kakšno rečico, večji potok, po možnosti obdan z gozdovi, ki nudijo obilo senco in se odpravite tja. Gotovo boste tam našli svežino ohladitve v teh “pasjih” dneh, kakšen lep tolmunček v katerega lahko namočite vsaj noge, pa tudi mir, ki ga ponuja enakomerno in sproščujoče šumenje vode.

Voda je dragocen dar

Morda se Slovenci, ki nas je Bog obdaril z obilico sveže, tekoče, (še) čiste pitne vode, ne zavedamo kakšen blagoslov je navadna voda. Morda bomo spoznali šele ko bo prepozno.

Foto: Aleš Čerin