Umor Borisa Nemcova

Vladimir Putin in Boris Nemcov leta 2000, foto: Wikimedia.
Vladimir Putin in Boris Nemcov leta 2000, foto: Wikimedia.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je označil umor Borisa Nemcova kot provokacijo in zagotovil, da bo osebno nadzoroval preiskavo. Ker so takšne in podobne nasilne provokacije tlakovale in utrdile politično kariero najvplivnejšega Rusa v enaindvajsetem stoletju, se ne morem znebiti občutka, da se Rusija vse bolj pospešeno oddaljuje od evropske normalnosti, to je od vsaj osnovne svobode političnega delovanja, demokratične izbire političnih zastopnikov in vladavine prava. Potrjujejo se opozorila tistih, ki so opozarjali, da bo za Ruse cena ozemeljskih osvojitev več represije in manj blaginje.

V ruskih in zahodnih medijih je v obtoku kar nekaj  špekulaciji zakaj naj bi umorili Nemcova:

  1. Nekateri ruski državni mediji namigujejo na zakonsko nezvestobo Nemcova, poročenega očeta štirih otrok (s tremi soprogami) , ki je bil v času umora z ukrajinsko manekenko. Ker prevarane žene običajno ne najemajo profesionalnih morilcev, gre v tem primeru bolj za namero medijskih družbeno političnih delavcev, da umažejo podobo pokojnika.
  2. Druga namigovanja v zvezi z motivom za umor se dotikajo Nemcovove poslovne dejavnosti. S tem v zvezi navajajo, da naj bi Nemcov pred olimpijskimi grami v Sočiju vodilne funkcionarje obtožil, da so ob organizaciji iger poneverili 30 milijard dolarjev.
  3. Prikladni kandidati za morilce so Islamisti. Motiv naj bi jim dal Nemcov s svojo javno podporo pariškemu satiričnemu časopisu Charlie Hebdo in svojimi pro izraelskim stališči.
  4. Uradni preiskovalci navajajo možnost, da je Nemcov »žrtveno jagnje tistih, ki ne izbirajo sredstev da bi dosegli svoje politične cilje«. V zvezi s tem razlogom za umor se velja spomniti na tri leta stara, preventivna opozorila Vladimirja Putina, da opozicija namerava ubiti enega od svojih in potem za to obtožiti oblast.
  5. Pro-putinovski pristaši teorije zarot (na primer Čečenski predsednik Ramzan Kadyrov) dolžijo za umor zahodne tajne službe, ali pa ukrajinsko tajno službo (pro kremeljski analitik Sergei Markov), ki želijo destabilizirati oblast v Rusiji.
  6. Nemcov je bil eden najbolj izpostavljenih kritikov Ruskega vojaškega posega v Ukrajini. Nekateri pro-kremeljski mediji so ga označevali za »petokolonaša«. Prav možno je, da so se kakšni preveč zagreti borci za rusko ozemeljsko širitev samoiniciativno ali pa po namigu od zgoraj odločili da bodo počili »izdajalca«.
  7. Končno ni mogoče izključiti možnosti, da je umor Nemcova naročila kremeljska oblast. Motiv bi lahko bilo zastraševanje, sicer trenutno oblasti nenevarne opozicije. Vešči politični operativci vedo, da je potrebno tiste, ki želijo politično izkoristiti padec blaginje, ki ga povzroča kombinacija dejavnikov (nereformirano gospodarstvo, padec cen nafte, vse večji vojaški stroški) ustaviti še preden zajahajo val ljudskega nezadovoljstva.

Možno je, da morilci niso povezani s Kremljem. V tem primeru, bo oblast naredila vse, da jih čim prej najde in hkrati v miru pobere dividendo od zastraševalnega učenka no druge opozicijske voditelje.

Če pa obstoja povezava med morilci in oblastjo, potem pa bo potrebno najti čim prej grešnega kozla, saj si avtokratski režim ne more privoščiti, da bi bil pri raziskovanju tako odmevnega umora neučinkovit.

Ne glede na to ali bomo kdaj izvedeli kdo je odgovoren za smrt Borisa Nemcova ali ne, pa je jasno, da se oblast ne more izogniti odgovornosti za razmere v katerih streljajo na politike in novinarje. Za razmere v katerih zapirajo pisce blogov ali tiste, ki brez dovoljenja delijo na ulici letake s politično vsebino. Za vse ki imajo poslovne stike z Rusijo ali pa so si tam obetali posle, so zadnji dogodki opozorilo, da se Rusija iz dežele priložnosti spreminja v nevarno območje za življenje in poslovanje. Na žalost si niti Rusi niti vsi, ki gojijo simpatije do največje slovanske države, ne morejo obetati skorajšnje normalizacije.

Pripis uredništva: ob ponedeljkih na Časniku objavljamo uredniški komentar, ki ga vsak teden pripravi eden izmed članov uredništva.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.