U. Urbas, siol.net: Zamolčali so vam novi begunski val

Paradoks te države je, da se ukvarjamo s tistimi migranti, ki prihajajo v državo, povsem pa zanemarjamo migrante, ki odhajajo iz države. Govorim o izseljevanju generacije Slovencev.

Upravičeno se lahko jezite na vlado, da je na reševanje migrantskega vala reagirala prepočasi ter povsem oportunistično in medlo. Toda še hujša je nesposobnost te vlade in še nekaj prejšnjih za spopadanje s problemom izseljevanja mladih Slovencev.

Val Slovencev, ki odhaja iz države, se ne bo nikoli več vrnil. Ne slepite se: četudi se bo kdo od njih vrnil, se bo le začasno in bo zaradi degeneriranosti elite, ki upravlja to državo, spet odšel. Ker govorimo zlasti o izseljevanju mladih, izobraženih in brez družin, mi povejte, kaj jih veže na to državo. Lepote te dežele? Starši in njihove prazne hiše? Možnost službe za tisočaka na mesec? Ah, dajte no, ne bodite smešni.

Slovenski migranti

Ministrstvo za notranje zadeve pravi, da se je od leta 2008 do 18. novembra letos v tujino za stalno odselilo naslednje število državljanov:

Skupaj 35.353. Približno toliko, kot ima prebivalcev občina Novo mesto, šesta največja občina v državi.

Kako pregnati pametnega Slovenca iz Slovenije?

Pametna vlada postavi državni birokratski sistem tako, da dela in obenem ljudem pusti delati. S položaja svoje moči jim ne vsiljuje, kaj naj delajo. Če hočejo delati, naj delajo, aparat skrbi za okvire dovoljenega.

Pri nas državni aparat odganja pametne ljudi. Dva preprosta primera iz zadnjega tedna:

1. Dajte študentom na fakultete profesorje, kot je Lojze Ude

Nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude na ljubljanski pravni fakulteti predava že 42 let. Ima naziv zaslužnega profesorja. Si predstavljate, kako se počutijo mladi študentje prava, ko jim takšen ugleden profesor, kot je Lojze Ude, reče: “Kršitve človekovih pravic se mnogo preveč poudarja kot nekaj groznega. V resnici so pa to lahko samo različna pravna stališča. Tako da ni to tako nekaj groznega.”

Ali pa o razliki med doktoratom na Harvardu in ljubljanski pravni fakulteti: “Doktorat, jaz ga imam tudi, opravi ga vsak, ki je dovolj ambiciozen in priden. To velja tudi za tuje doktorate.”

Mar res menite, da se inteligentnim mladim ljudem še vedno lahko prodaja takšne bučke? Bi dodali še znanstvene pravljice o čarovnicah in ploščati Zemlji?

Mar ni logična izbira, če se ne želiš počutiti kot največja budala, ki mora poslušati takšne neumnosti, ravno tujina?

2. Dajte Mira Cerarja za predsednika vlade in negativna selekcija je zagotovljena

Vsak inteligenten človek se bo vprašal: Si res to želim?

Poglejte si namreč poročilo o 63. seji vlade pretekli teden (berite od strani 21 dalje): zgolj eden od primerov političnega kadrovanja, in sicer menjava članov svetov bolnišnic. Vseh po vrsti, čeprav so na sredini svojih mandatov. Nikogar ne branim, a da so vsi po vrsti po kriterijih stranke SMC zanič, je vendarle težko kupiti. Seveda nikjer ne piše, kaj so razlogi za menjave.

Obenem pa je nekdanji šef UKC Andrej Baričič simbol nezmožnosti predsednika vlade, da bi ukrepal proti nekomu, ki se igra z največjo zdravstveno ustanovo, našim zdravjem in našim denarjem.

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.