U. Urbas, PlanetSiol: Zmote kardinala Rodeta

Sočustvujete s Francozi, ker so skrajneži v imenu religije izvedli teroristični napad? Pa ste morda opazili, da ste v Sloveniji dnevno žrtve verskih napadov? Slovenija je namreč postala evropski otok brez ateistov!

Spoštovani bralci, se še spomnite, kako je kmalu po nastopu svojega mandata in nato še enkrat leta 2009 v tedniku Družina tedanji nadškof, zdajšnji upokojeni kardinal Franc Rode, razburil blagočuteče Slovence z izjavo, da Slovenija postaja edini ateistični otok sredi krščanske Evrope? No, ta zaskrbljenost in razburjenost klenih, narodnozavednih in ponosnih Slovencev sta se izkazali za nepotrebni, kajti Rodetova izjava je danes dokazano dvojna zmota.

Prvič, Evropa ima res grške, judovske in krščanske korenine, toda Francija, Nemčija in Belgija dokazujejo, da postaja Evropa predvsem multikulturna in multiverska, obenem pa izjemno ponosna na močan sekularni in ateistični pečat.

Drugič, Slovenija je res postala otok, vendar ravno nasproten od tega, pred čemer je svaril Rode. Slovenija je postala izjemno religiozna država, kjer ateisti nimajo več domovinske pravice.

Narod vernikov, ki se prepira o dogmah

Politična, gospodarska in socialna kriza, iz katere se Slovenija ne zna izviti že od zadnjih mesecev leta 2008, nikakor ni odpravila slabih praks v gospodarstvu, anomalij v javnem sektorju, negativne selekcije v celotni družbi, vse to je kvečjemu okrepila.

Vseeno pa je kriza v Sloveniji nekaj odpravila: ateizem. Česar sam osebno sicer ne razumem kot dosežek, temveč ravno nasprotno. Razsvetljenski ateizem je namreč temeljil na razumu. Odsotnost ateistov je slovo razuma in argumentov. Diskurz na temelju argumentov pri nas ne obstaja več. Slovenija je namreč postala izjemno religiozna država. Zato Slovenci nismo sposobni doseči sporazuma o ničemer, Slovenci se zgolj še prepiramo o verskih resnicah.

Sedem slovenskih verskih resnic

Tako kot je David Fincher, navdahnjen s sedmimi smrtnimi grehi, posnel film Sedem, tako tudi pri nas obstaja sedem slovenskih resnic. Fincherjeve filmske posledice tudi v Sloveniji postajajo realnost.

Skozi sedem slovenskih verskih resnic vsak posameznik pojasnjuje svoj položaj. Verske resnice so odvisne od vašega političnega prepričanja, imena vašega boga in njegovega nasprotnika. Zato so dvojne, vsaka slovenska dogma ima namreč svojo antidogmo; slovenska posebnost pa je tudi to, da čeprav so naše verske resnice zgrajene na temeljih političnega prepričanja, trdimo, da so znanstveno utemeljene in preverjene. Slovenske verske resnice, s katerimi smo napadeni vsak dan, so:

1. Verujem v privatizacijo.
ali
Verujem v državno lastništvo.

2. Verujem v neoliberalizem.
ali
Verujem v demokratični socializem.

3. Verujem v Janeza Janšo, njegova prizadevanja in njegovo vizijo Slovenije.
ali
Verujem v Milana Kučana, njegova prizadevanja in njegovo vizijo Slovenije.

4. Verujem v socialno državo.
ali
Verujem v državo socializma.

5. Verujem, da je najvišji mogoč ideal življenja v Venezueli, kjer vlada socializem.
ali
Verujem, da je najvišji mogoč ideal življenja na Slovaškem, kjer so imeli enotno davčno stopnjo.

6. Verujem, da je mesto Janeza Janše zgolj na prostosti.
ali
Verujem, da je mesto Janeza Janše zgolj v zaporu.

7. Verujem, da je neodvisno zgolj ustavno sodišče, ki je vrnilo na prostost JJ.
ali
Verujem, da so neodvisne zgolj nižje stopnje slovenskega sodstva, ki so obsodile JJ.

Alamut/Murgle/Trstenjakova

Potrebujete pojasnila in podnapise za zgoraj naštete slovenske resnice? Prosim, uporabite ščepec zdrave pameti, razuma in pravičnosti. Ste zaradi čustev in klientelistične pripadnosti res pripravljeni porušiti vse temelje slovenske družbe?

Več lahko preberete na PlanetSiol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.