U. Urbas, Planet Siol: Živite danes bolje kot včeraj?

Statistika je bila komaj kdaj tako zavajajoča, kot je trenutno v Sloveniji: medtem ko so ekonomski podatki spodbudni, je stanje v državi tako zavoženo, kot verjetno ni bilo še nikoli.

Namreč, statistika kaže, da imamo v Sloveniji solidno gospodarsko rast, da se zaposlenost povečuje oziroma brezposelnost znižuje, da vedno več podjetij posluje z vedno večjimi dobički, da slovenski izvoz še narašča.

A obenem vsakdan dokazuje, kako so temeljne stvari v tej državi zavožene, sistemsko nerešljive in brezizhodne.

Ko z zavidanjem gledamo na Čehe in Slovake

Čez palec, a še vedno dovolj natančno, pred desetletjem so bili Čehi in Slovaki na polovici slovenskega standarda. Danes Eurostat o BDP na prebivalca, merjen v kupni moči, kaže takšne podatke:

Slovenija: 28.500 evrov,

Češka: 27.300 evrov,

Slovaška: 26.600 evrov.

Pogovarjamo se torej o statistično nekaj stotakih razlike, v realnosti smo pa precej izenačeni.

Dohiteli so nas prav tisti Slovaki, ki so pred desetletjem uvedli pogumne liberalne reforme, vključno z enotno davčno stopnjo, pri nas pa so sindikati in javnost z gnusom zavrnili podobne ukrepe, ki jih je predlagal Janšev Odbor za reforme. Vmes je naš razvojni model nacionalnega interesa bankrotiral, Slovaki pa se lahko privoščljivo smejijo našim zgodbicam o zlobnih neoliberalcih.

Ali lahko gremo še nižje?

Zaposleni v zdravstvu, šolstvu, sodstvu in drugih delih javnega sektorja, paralizirani zaradi lastnih stanovskih afer, koruptivnih dejanj, nezmožnosti najti sposobnega direktorja največje bolnišnice ali zdravstvene zavarovalnice ter zaradi najnižjega mogočega zaupanja državljanov v sodne storitve, bi morali biti prisiljeni v samoočiščenje. Pa vendarle niso zares, ker jim sistem dopušča, da lahko kažejo na napake drugih in z njimi opravičujejo svoje lastne.

Ravno zato se mi zdi še bolj kritično in še težje rešljivo stanje v družbenih podsistemih, ki vplivajo na našo prihodnost, na to, kakšna bo Slovenija čez deset let in kakšen bo takrat življenjski standard v tej državi. Kajti brez sprememb je odgovor na vprašanje, ali živimo danes bolje kot včeraj, zelo jasen: živimo veliko bolje, kot bomo živeli jutri.

1. Zavožena politika

Razliko med pri nas ekstremno osovraženimi ZDA in Slovenijo lahko na politično-gospodarskem področju opišemo s silnicami vplivanja politike na državljane: medtem ko v ZDA korporacije kot simbol velekapitala vplivajo na politiko, pri nas politika vpliva na gospodarstvo. To pomeni: na podjetja, podjetnike, na ves realni sektor, ki deluje na trgu, ustvarja prihodke in od tega plačuje plače svojim zaposlenim in davke v proračun. Politika se vtika v sfere, o katerih nima pojma, ker meni, da je njena naloga odločati o vsem.

Zato je v Sloveniji politika v primerjavi z na primer skandinavskimi državami vsakodnevna tema. Ker ureja in narekuje življenje prebivalcev.

Kaj je zavoženega v slovenski politiki?

a) Že skoraj desetletje se ukvarjamo s politiki plagiatorji, ki so svoje diplome in magisterije kupili na najbolj “levih” fakultetah. Pojasnilo: izraz “lev” se ne nanaša na politično opredelitev, temveč v pogovornem jeziku izraža najnižjo mogočo zahtevnost in kakovost študija. Zakaj ni nobenega plagiatorja na fakulteti za fiziko, matematiko ali kemijo?
In četudi uradno niso plagiati, poglejte vendar raven magisterijev slovenskih politikov. Na primer: Preoblikovanje javnega zavoda Brdo.

b) Desnica je omrtvičena. Janez Janša je zaradi obrambe lastnega položaja v politiki, na desnici in tudi na prostosti onemogočil vsakršne alternative in nastanek novih strank. Mar ni intelektualno ponižujoča izbira, da je edina desna izbira v parlamentu ali Janez Janša ali Ljudmila Novak s svojim kislim jabolkom Matejem Toninom? Vsi trije se grejo politično pozerstvo, ne razvijajo pa kredibilne alternative za vodenje države.

c) Popolnoma zavožena je tudi ponudba na levici, kjer tridesetletniki, odcvetele igralke in upokojeni državni uradniki obljubljajo raj na zemlji v obliki demokratičnega socializma. Kot je ta teden dejal profesor ameriških študij na FDV Bogomil Ferfila: “Pri nas se fantički igrajo s pozerskimi izjavami, da ne bodo ponovili napak socializma. Pa so premladi, da bi vedeli, kako je bilo to videti.” Drugi so, očitno, prestari, da bi se spomnili …

Več lahko preberete na Planet Siol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.