U. Urbas, Planet Siol: Luzerji

Čeprav se bo od zdaj do neskončnosti bil boj za medijsko in ljudsko interpretacijo, kdo je zmagovalec in kdo poraženec v procesu Patria, je ta proces ustvaril zgolj poražence.

Dejstvo je: Janez Janša, Ivan Črnkovič in Tone Krkovič so nedolžni. Pika.

Posledica pa je tudi, da smo s procesom Patria vsi poraženci. Vključno z vsemi tremi prej omenjenimi.

1. Janez Janša

Desetletni proces Patria je Janeza Janšo spremenil kot osebo. Verjetno ga ni človeka, ki bi zdržal psihični pritisk, ko se je moral skoraj vsak dan bojevati proti medijskemu in pravosodnemu stroju. Toda Janez Janša se je iz osamosvojitelja, ki je bil do afere Depala vas ljubljenec ljudskih src (se spomnite, kako ga je kot junaka opeval Nedeljski dnevnik, danes znan kot znanilec velikega poka iz Finske?), spremenil v človeka, ki je postal sinonim zagrenjenosti in cinizma. Njegovi tviti so dokaz o tem, kar govorim. Zdaj pričakujem, da bo tožil vsakega novinarja, ki bo v istem članku omenjal njega in Patrio. Še naprej se bo spopadal s sodnimi procesi, ki so vloženi proti njemu, za začetek s finančno preiskavo njegovih prihodkov in odhodkov. In še naprej bo moral vztrajati na čelu stranke, saj bo predvsem ta položaj njegova moč proti postopkom, ki jih vodijo proti njemu.

Modrost velikih osebnosti je, da znajo presoditi, kdaj je čas za odhod.

2. Slovensko sodstvo

Ciniki bodo sicer današnji razplet uporabili za argument, da imamo delujoče sodstvo, saj se na koncu celo v slovenskem sodstvu najde pravica. Toda malo pozno je ta razplet hlapca Jerneja.

Na to, kako je sodba utemeljena na neznanem dnevu neznanega časa neznane oblike komunikacije, so v teh letih opozarjala najbolj zveneča imena med slovenskimi pravniki, začenši z Matevžem Krivicem, profesorjem Marijanom Pavčnikom, Klemenom Jakličem, Lovrom Šturmom, Ivanom Beletom, Petrom Jambrekom, Francem Testenom, sodnikom Vaskom Poličem, Tonetom Jerovškom, Janom Zobcem, Matejem Avbljem, odvetnikom Aleksandrom Čeferinom …

Slovenski sodniki so največji poraženci. Del naroda bo veroval, da imamo tako nesposobno sodstvo, da še Bineta Kordeža ne zmore obsoditi, kaj šele kakšnega politika, drugi del bo veroval, da imamo krivosodje. Slovenskim sodnikom, dokler ne bodo zmogli temeljitega samoočiščenja, državljani ne bodo zaupali.

3. Stranke slovenske levice

Demonizacija Janeza Janše ne temelji na sodnih procesih in Patrii, začela se je že veliko prej. Spomnite se soočenj pred zadnjimi volitvami, ko je šel Janša v zapor. Očitna je bila privoščljivost in to, da gre za obračun s političnim sovražnikom, ne pa s konkurenco.

Toda Janša je še vedno tu, še vedno je na politični sceni in očitno bo še kar nekaj časa. To je dosežek slovenske levice, ki ima poleg 17 let vladanja v samostojni Sloveniji na voljo medijsko, pravno, bančno strukturo, ne zmore pa države iz krize popeljati k večji blaginji. Ves čas je podpihovala sovraštvo do Janše, zdaj se bo to vsaj deloma obrnilo tudi proti njej: ščuvali so ljudi proti nedolžnemu človeku, naredili so nepoštene volitve, murgle bodo v Slovarju slovenskega knjižnega jezika dobile nov pomen, in sicer oznako za nepoštene volitve.

Več lahko preberete na Planet Siol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.