U. Hrast, Radio Ognjišče: Kot živo srebro

Ste opazili, da se zadnje čase vse bolj tresejo tla? Ekvador, Japonska, Mjanmar, Afganistan, Indonezija, tihooceanski Vanuatu … Tudi Slovenija je na tektonsko zelo pestrem območju, zato ni čudno, da se politični stolčki po malem ves čas majejo. Pretresena je bila tudi kulturna ministrica po pogovoru s svojim šefom. Najbrž je res težko verjela, da bo imelo idrijsko živo srebro tako težo, kot se je izkazalo.

Ko se začelo omenjati njeno odstavitev zaradi predalpskega rudnika, sem morala pokopati po več informacijskih rovih, da bi dojela, o čem pravzaprav teče beseda. Če prav razumem, bodo ministrico, potem ko je sprejela kup drugih, kot so ji očitali nepravilnih odločitev, za kar so imeli več kot dovolj razlogov, da jo kot nesposobno vržejo s stolčka, brcnili zdaj, ko je, ne rečem, da edinkrat v mandatu, naredila nekaj koristnega? Ko je Cerarjevim gospodarjem odrekla pravico do tega, da namakajo svoje prste v drugem koritu, potem ko se je njihovo izpraznilo?

Že ko je kandidirala za ministrico, so kulturniški krogi negodovali, da ni primerna, ker se nikoli prej ni ukvarjala s kulturno politiko. Premier Cerar in njen strankarski kolega Erjavec sta takrat preslišala vse pomisleke in jo podprla. Nato je k odstopu zaradi več razlogov pozival prejšnji Nacionalni svet za kulturo. Premier je dejal, da ima njegovo podporo. Konec lanskega leta je gladovno stavkal direktor Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij in trdil, da Bizjak Mlakarjeva nima prav veliko posluha za kulturizacijo vesolja. Veliko vika in krika in tresenja je bilo tudi pred tedni, ko je uvedla kvote za predvajanje slovenske glasbe na radijskih postajah. Nekateri glasbeni uredniki so ta korak ocenili kot pretiran poseg v uredniško politiko, ministrica jih je očrnila z domnevo, da so koruptivni.

Kaj imajo torej rudniki s kulturo? Ministrica se je uprla, da bi ministrstvo bdelo nad zapiranjem idrijskega rudnika rekoč, da ministrstvo ni pristojno za rudarstvo. Na tem mestu se sprašujem podobno, zakaj le bi se morali na ministrstvu za kulturo ukvarjati s črpanjem vode iz zaprtih rovov? Ona noče nakazati 12 milijonov evrov državnega denarja na transakcijski račun Centra za upravljanje z dediščino živega srebra v Idriji. Gre za denar, namenjen kulturi, ki ga želi upravljati in nadzorovati skupina propadle stranke Zares, navaja Požar. V tem primeru pa celo vsi kulturniki, pisci in muzealci podpirajo ministrico, ki tega denarja za tak namen noče dati. Očitno so zadaj močni lobiji. Če ima Požar prav in je v ozadju Golobič in naveza, potem je to še ena žalost te države, ki praznuje prav srebrno obletnico. Če so prej to delali kolikor toliko prikrito, zdaj denar z ministrstev odkrito usmerjajo po svojih željah in za svoje potrebe. Ter nastavljajo svoje predsednike, ki jih ubogajo. O zadolževanju, se pa sploh ne govori več, ker ves sistem temelji le še na zadolževanju. In še jaz svoj čas zapravljam za kadrovske spletke.

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.