Trije Frančiški in moč simbolnih dejanj

Kaj konkretnega in pomembnega je novi papež Frančišek do sedaj naredil. Bore malo – vsaj kar zadeva dejanj, ki so vidne v javnosti. Saj tudi ni mogel narediti res velikih konkretnih dejanj. Takšna dejanja namreč zahtevajo svoj čas. Je pa bil izjemno dejaven na področju simbolnih dejanj.

Kaj sploh so simbolna dejanja? To so dejanja, ki z vidika konkretnosti in učinka nimajo nobene teže in ne ustvarijo nobene konkretne spremembe. Wikipedia pravi, da je simbol nekaj, kar predstavlja idejo, proces ali fizično entiteto. Njegov namen je sporočati smisel/pomen. Simbolna dejanja torej sporočajo smisel in napovedujejo konkretna dejanja. Na nek način so simbolna dejanja tudi že konkretna dejanja, saj spreminjajo stvarnost.

Simbolna dejanja v podjetniškem svetu

Janez Frančišek Zobrist (Jean-François Zobrist) je postal direktor francoskega podjetja Favi. Njegova pisarna je bila nad proizvodno dvorano z oknom, ki je nudilo pogled na dvorano in omogočalo dovolj dobro kontrolo. Eno prvih dejanj Zobrista je bilo, da je zazidal to okno. Ne samo, da dejanje nima konkretne teže, pomeni celo določene stroške. Nedvoumno pa ima to zazidanje okna močan simbolni pomen. Pomeni sporočilo zaposlenim: zaupam vam, nisem tisti, ki bo nadziral vsako vašo potezo, prepuščam vam odgovornost. Že samo simbolno dejanje je spremenilo stvarnost. Zaposleni so namreč začutili, da jim novi vodja zaupa in to je gotovo povečalo njihovo odgovornost. Simbolnemu dejanju je v prihodnosti sledilo veliko konkretnih dejanj, ki so Favi pripeljala med najuspešnejša podjetja. Simbolno dejanje je utrlo pot konkretnim dejanjem.

Simbolno dejanje lahko zgleda kot norost

Drugi Frančišek je bil Frančišek Asiški. V nekem trenutku se je slekel in odvrgel vse materialno. Konkretno je to norost. Simbolno pa pomeni, da njegovo delovanje ne bo usmerjalo bogastvo in da je odvrgel vse, kar bi ga povezovalo s starim.

Simbolika zapora

Papež Frančišek je prvo simbolno dejanje naredil že s tem, ko je prevzel ime po Frančišku Asiškem. Temu dejanju je sledilo še nekaj simbolnih dejanj. Menda se je po izvolitvi sam z avtobusom odpeljal v hišo, kjer je bival. To pomeni, da je nekdo, ki je enak drugim, ki bo živel zelo preprosto. Maša na veliki četrtek v mladinskem zaporu pomeni obračanje k tistim, ki so najbolj ubogi – obračanje k bistvenemu. Vsa ta simbolična dejanja napovedujejo tudi konkretna dejanja.

Simbolna dejanja v politiki

Razmišljam, kakšno simbolično dejanje bi si želel od politika, ki zasede pomembne položaje. Kaj simboličnega bi recimo lahko ali morala storiti Alenka Bratušek, ko je zasedla mesto predsednice vlade? Ali pa morda simbolno dejanja predsednika države. Pravzaprav si želim nekaj, čemur Shoji Shiba pravi simbočni prelom, ki pomeni prelom s starim tradicionalnim, gre od vrha navzdol in vnaša kaos v organizacijo.

Pravo simbolno dejanje

Pravo simbolno dejanje ponavadi ne razdvaja. Tako nasprotniki kot tudi privrženci ga razumejo enako. Takšno dejanje je iskreno in običajno tako močno, da vsi rečejo, „ta pa misli resno“. Pravo simbolno dejanje spreminja stvarnost, ker za sabo potegne ljudi.

 

 

Danilo Kozoderc je prokurist v Zavodu Simetris Morje.

Foto: catholic.org