Teden vzgoje: Vzgoja za lepe odnose je najmogočnejše delo vsakogar od nas

Letošnji prvi šolski dan in začetek pouka je bil pospremljen z ogromno napotki o vzgoji. Morda sem bila na to bolj pozorna, ker sem ga opazovala iz varnega zavetja prvih upokojenskih dni. Nasveti za srečen začetek in potek šolskega leta so iskreni in poučni, še vedno pa jih z enim zamahom pokrije stara, modra Slomškova misel: »Šola, družina in cerkev se morajo za roko držati.« Le kako – sredi današnjega sveta? Morda tudi s pomočjo Tedna vzgoje.
V Društvu katoliških pedagogov Slovenije smo skupaj s Katehetskim uradom Slovenije in Komisijo za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci že peto leto zapored pripravili Teden vzgoje s krovnim naslovom V vzgoji hodimo skupaj. S tem naslovom smo se želeli vključiti tudi v sinodo slovenske Cerkve, ki ima krovni naslov Skupaj na poti. Teden vzgoje poteka od 4. do 11. septembra. Zaključi se s katehetsko nedeljo, na katero po mnogih župnijah blagoslovijo šolske torbe, otroke in prihajajoče šolsko leto.

Teden vzgoje in blagoslov šolskih torb za povezanost Cerkve, šole in doma

In kakšen je pomen tega tedna in tega blagoslova? Lahko ga razumemo kot roko, ki povezuje Cerkev s šolo in domom. Ne vem, če še drži stari rek, da je za vzgojo enega otroka potrebna cela vas. Vsekakor pa drži, da je za vzgojo otroka potrebna skupnost, ki jo danes v veliki meri predstavlja šola. Šola pa so učitelji, ki so otrokom pogosto drugi starši, staršem pa poslušalci, svetovalci in partnerji pri iskanju vzgojnih prijemov. Za uresničevanje vseh teh vlog morajo učitelji dobro skrbeti za svoje notranje moči, za kompetentnost in strokovnost. V DKPS predvsem skrbimo za učitelje v državnih šolah. Teden vzgoje s svojo vsebino želi pomagati vsem v tej vasi, ki ne vzgaja le enega, pač pa množico naših otrok.
Gradivo Tedna vzgoje prinaša osem razmišljanj različnih avtorjev, mnogih članov in sodelavcev v DKPS na temo sinode in vzgoje. Prispevki se uporabljajo za branje pri bogoslužju v tem tednu, pa tudi za osebno premišljevanje. Vsakemu razmišljanju so dodane prošnje, ki so lahko spodbuda za molitev v osebnem življenju in tudi v skupnostih. Razmišljanjem lahko prisluhnete pri vsakodnevnih svetih mašah, ki jih iz mariborske stolnice prenaša Radio Ognjišče. Razmišljanja so modra in lepa. Spodbudna so za učitelje, katehete, pa tudi starše – za vse, ki morajo vsak dan igrati tako različne vloge na odru šole, družine in doma.

Teden vzgoje »želi odpirati oči in srce drug za drugega«

K spremljanju Tedna vzgoje naj vas povabim še z besedami msgr. dr. Maksimilijana Matjaža iz njegovega prispevka v gradivu. V vasi, ki vzgaja naše otroke, nam »želi odpirati oči in srce drug za drugega. Zato, da bi izkusili in živeli ljubezen. Da bi živeli osvobojeno in brez strahu, ker smo si bratje, ne nasprotniki, bližnji, ne tujci, ker smo sinovi, ne služabniki«.
Morda s perspektive sveže upokojene učiteljice gledam na šolo, družino in dom z jasnostjo, ki mi v letih vključenosti v poučevanje ni bila dana. Odnosi znotraj teh prostorov so najpomembnejši dejavnik za srečo in zadovoljstvo, v katerikoli vlogi že smo. Vzgoja za lepe odnose je najmogočnejše delo vsakogar od nas. Teden vzgoje pa je lep pripomoček za razmišljanje in rast prav na tem področju.

Helena Kregar, Predsednica strokovnega sveta DKPS