Tanja Repič Slavič: Pedofilija ni ozdravljiva

Zakonska in družinska terapevtka dr. Tanja Repič Slavič je dejala, da so žrtve v pogovorih z njo izpostavile, da odgovorni v Cerkvi ne ukrepajo tako, kot bi morali, da se včasih sprenevedajo, lažejo, pometajo stvari pod preprogo, namerno zavlačujejo s postopki in branijo storilca preden sploh dajo žrtvi možnost, da pove, kaj se ji je zgodilo. Poudarila je, da žrtev za zlorabo nikoli ni kriva in odgovorna ter dejala, da pedofilija ni ozdravljiva. Foto: Tino Mamić

Civilna iniciativa Dovolj.je, v kateri je več aktivnih kristjanov, pa tudi nekaj duhovnikov, je pozvala ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta, naj odstopi. Vzrok je preprost. Igor Vovk je v imenu iniciative pojasnil:

“Po 11 mesecih dela z žrtvami in odgovornimi v Cerkvi spoznavamo, da gre za sistemsko prikrivanje spolnih zlorab in zavestno pometanje pod preprogo. To preprosto ni sprejemljivo za Cerkev leta 2020, še manj za Cerkev pod papežem Frančiškom.” 

K odstopu so pozvali tudi voditelja vseh lazaristov na svetu, Slovenca Tomaža Mavriča.

Prvi mož slovenske Cerkve in predstojnik redovne družbe lazaristov, ki šteje 3250 redovnikov po vsem svetu, sta po njihovem mnenju odgovorna, da se zoper spolne slorabe ne stori dovolj. Osumljeni pedofili namreč normalno opravljajo svojo službo v okviru Cerkve.

Obenem pa si v civilni iniciativi želijo, da bi v Sloveniji neposredno intervenirala pristojna kongregacija Vatikana, saj drugače do premikov po njihovem prepričanju ne bo prišlo.

Poudarili so, da zahtevajo priznanje storilcev za zlorabe s strani nekaterih duhovnikov ali vsaj priznanje odgovornih predstojnikov in škofov. Hkrati so Slovensko škofovsko konferenco pozvali, da “zaradi nesposobnosti in nedelavnosti” razreši Ekspertno komisijo za reševanje spolnih zlorab ter po zgledu dobrih praks iz tujine poskrbi za ustanovitev neodvisne komisije, ki bo sposobna hitrega, učinkovitega in doslednega razreševanja problematike spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem.

Žrtev za zlorabo nikoli ni kriva in odgovorna, pedofilija pa ni ozdravljiva

Na Dovolj.je so do sedaj prejeli 38 prijav zoper 22 različnih duhovnikov, škofov in redovnikov. Na današnji novinarski konferenci so predstavili primere petih mladih moških, žrtev duhovnika Jožeta Planinška. Štiri izmed predstavljenih zlorab naj bi se zgodile med leti 1996 in 1990, ena leta 2010. Kot so povedali, Planinšek svoje poslanstvo na sv. Jožefu v Celju opravlja še naprej, kot da se ne bi zgodilo nič.

Prejeli so tudi več prijav zoper duhovnika Marjana Zupanca, tudi civilno že obsojenega spolne zlorabe štirih mladoletnih oseb pod 15. letom. Ta se, razen posredno eni žrtvi, svojim žrtvam ni opravičil, jim ni posredoval odškodnine, iz strani Cerkve pa naj bi bil “kaznovan” le s premestitvijo v dom ostarelih duhovnikov (duhovnik je tudi sicer ostarel).

Predvajali so tudi nagovor zakonske in družinske terapevtke, prof. dr. Tanje Repič Slavič, ki se dolga leta ukvarja s spolnimi zlorabami. Med drugim je dejala, da so žrtve v pogovorih z njo izpostavile, da odgovorni v Cerkvi ne ukrepajo tako, kot bi morali, da se včasih sprenevedajo, lažejo, pometajo stvari pod preprogo, namerno zavlačujejo s postopki in branijo storilca preden sploh dajo žrtvi možnost, da pove, kaj se ji je zgodilo. Poudarila je, da žrtev za zlorabo nikoli ni kriva in odgovorna ter dejala, da pedofilija ni ozdravljiva.

Škofovska konferenca je na poziv odreagirala takoj. Poziv je po njihovem povsem neupravičen, kar dokazujejo s celo vrsto novih sprejetih ukrepov. Poudarja, da je “predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) nadškof Zore odločen zagovornik zaščite otrok tako v Cerkvi kot v slovenski družbi”. Konkretnih odgovorov na konkretne očitke iniciative pa Slovenska škofovska konferenca ni podala.

Pri iniciativi Dovolj.je pravijo, da je sprenevedanja dovolj

“Po vsem, kar smo slišali, upravičeno sklepamo, da bi za žrtve spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem (vseh starosti) bilo v veliko zadoščenje, da se – glede na smernice, določene s strani vrhovne avtoritete Cerkve – zaprosi za spregled zastaranja rokov ter za ponovno vzpostavitev postopkov.

Pozorno spremljamo statistiko glede spolnih zlorab v Katoliški Cerkvi in ugotavljamo, da se v deželah, kjer je bila ustanovljena neodvisna preiskovalna komisija (npr. Francija) ali vzpostavljen zunanji nadzor (ZDA, Kanada, Avstralija) beleži opazno višje število žrtev. Glede drugihh dežel (Čile, Poljska, Nemčija, Španija) začudeni opažamo, da v primerjavi z njimi, Slovenija presega povprečje. To kaže, da nismo izjema.

Podpiramo poseg od zunaj, ali zunanjo intervencijo, s strani Vatikana (Svetega Sedeža, Kongregacije za nauk vere).

Primera: duhovnika Marjana Zupanca in duhovnika, lazarista Jožeta Planinška, razkrivata načrtno prikrivanje in izmikanje odgovornosti predstojnikov. V imenu članov CI Dovolj pozivamo nadškofa v Ljubljani, msgr. Stanislava Zoreta, ter vrhovnega predstojnika Misijonske družbe Lazaristov, Tomaža Mavriča, da odstopita, ker ne izpolnjujeta načel in predpisov, ki na področju razkrivanja spolnih zlorab veljajo v Katoliški Cerkvi.

Prav tako pozivamo Slovensko škofovsko konferenco, da zaradi nesposobnosti in nedelavnosti, razreši Ekspertno komisijo za reševanje spolnih zlorab; ter po zgledu dobrih praks (že omenjena v Franciji) poskrbi za ustanovitev neodvisne komisije, ki bo sposobna hitrega, učinkovitega in doslednega razreševanja problematike spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem.”

Vir: Dovolj.je