Tadej Uršič, SkavtNet: Bodi zgled – bodi mož, bodi žena!

V zadnjih tednih je bilo izrečenih ali zapisanih toliko besed in pogovorov okrog družine, okrog partnerske zveze. Poslušamo o tem, ali istospolni pari lahko sklenejo zakon, ali lahko posvojijo otroka, ali lahko …. Slišimo in beremo zagovornike ene in druge strani. Poslušamo, da je družina oče, mati in otrok. Slišimo, da imajo tudi istospolni pravico do družine, do otrok… V naslednjih vrsticah se ne bom spuščal v to razpravo. Bolj me zanima, kje je moje mesto, kje je naše mesto v teh časih, v teh razpravah, v teh trenutkih…

Skavti so del mojega življenja. Že dolgo dojemam skavtsko kot svojo družino. Zakaj? Ker se tukaj med brati in sestrami vedno čutim sprejetega, ljubljenega in varnega. Tu lahko na ves glas pojem tudi brez posluha. Tu lahko delim svoje najbolj skrite sanje. Tu lahko z majhnimi koraki spreminjam svet otrok in mladih. Da, skavti so moja družina.

Oče, mati in otrok. Tudi to je bila moja družina. A življenje s seboj prinese bolečino, trpljenje in preizkušnje. Prinese čas strahu in negotovosti. In ostane moja družina: mami, brat in jaz. Da, moja družina. A družina, naša skupnost, nikoli ni ostala sama. Božja previdnost, vera in molitev prinašajo trdnost in pomoč takrat, ko je najbolj težko. Predvsem pa prijatelji postanejo tvoja družina.

Ko gledam nazaj na svoje življenje, ko gledam na svojo pot odraščanja, na pot od prvošolčka, najstnika, mladega fanta, do moža, lahko na svoji poti jasno vidim vlogo očeta. Čeprav je bila ta pot od prvošolčka do moža brez njegove prisotnosti. A ravno zato sem prepričan, da otrok za svojo pot potrebuje zgled in oporo tako moža kot žene. Ko se oziram nazaj, vidim, kako sem iskal (in še iščem) može, ki bi mi bili zgled pravega moža – družinskega, zakonskega moža, kakršen bi si želel biti tudi sam. Le Bogu se lahko zahvalim, da so bili vedno, ko je bilo to najbolj potrebno, taki možje na moji poti. Kaj pa vloga moža v vsakodnevnem življenju?

Danes, ko stopam po novi poti, po poti ustvarjanja svoje družine, se zavedam te svoje pomanjkljivosti. Kljub neizmerni ljubezni in neskončni predanosti pri vzgoji mati nikoli ne more biti oče. Med mamo in mano  bo zaradi vseh dogodkov vedno ostala posebna vez. Neskončno sem ji hvaležen za vse, kar je in kar še stori zame. A očeta ni mogoče nadomestiti. Tako je na meni težka naloga, da s pomočjo zgledov moških okrog sebe sam zgradim ta lik. Le tako lahko postanem najprej mož svoji ženi, potem oče svojim otrokom, in sem nato njim zgled moškosti.

Več lahko preberete na SkavtNet-u, skavtskem spletnem domu.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.