Kristjani, bodimo čuječi in izkoristimo priložnost na volitvah

Čas pandemije covida-19 je prevetril tudi Cerkev in cerkve. Nekje na slabše, drugje na bolje. Marsikatera klop sameva, ker so se v času krize ljudje odvadili hoditi v cerkev. Za mnoge je bil žal virus samo izgovor. Najhuje je, ko med nas pride apatija in ni življenja med nami. Doživimo zgolj jamranje in čakanje boljših časov.

Pri skavtih so se pogovarjali tudi o politiki, a sčasoma je marsikoga zajela apatija in ni več šel na volitve

Facebook naju je znova povezal s prijateljico skavtinjo. V dijaškem domu sva debatirala o vsem mogočem, tudi o skavtih. Je razlog, da sem kasneje to postal in preživel z njimi najlepša leta mladosti. Zaznamovali so me v vseh pogledih. Spominjam se vseh debat in že takrat mi je bil všeč njen širok, mogoče zame na nekaterih področjih malo mimo pogled na vse skupaj. Poanta vsega pa je bila – odgovornost. To sem kasneje tudi kot voditelj zahteval od svoje skupine.
Bili smo si različni, tako versko, nazorsko, čustveno …, kar je skupino krasilo. Zame je bilo mnogokrat težko, ker ni preprosto voditi skupine s tako različnimi člani, vendar pa so mi ravno s tem zelo veliko dali, to ni izmerljivo. Pogovori so nas zanesli na vsa področja, tudi v politiko, kjer smo večkrat prišli navzkriž. Veselilo me je to, da smo jim znali dopovedati, zakaj je pomembna udeležba na volitvah. Zato me je njihova prisotnost na volitvah veselila. Apatija glede politike, ki je pozneje zajela mnoge kristjane, je tudi marsikoga od njih odvrnila od udeležbe na volitvah.

Kristjan se mora poglobiti v programe strank in se na podlagi programa in dosedanjega dela odločiti na volitvah

Kot že rečeno, kristjan ima danes zgodovinsko možnost vpliva na rezultat volitev. Kristjan ne sme biti zadovoljen s puhlicami, ne sme ga zadovoljiti antijanševski koncept in program nasprotnikov za vzdrževanje stolčkov. Kristjan ne sme nasesti provokacijam, ki se dogajajo med kampanjo. Kristjan mora biti odgovoren. To pomeni, da se, ker je to tudi dolžnost, vsaj kolikor se lahko, poglobi v programe strank. Da bo znal razložiti in argumentirati, zakaj se je odločil za določeno opcijo. Kristjan mora biti firbčen, spraševati vse politike, da dojame, kateri mu bo znal zagotoviti boljšo prihodnost.
Nikakor pa kristjan ne sme nasedati na finte, da smo vsi enaki, ker nismo. Ne smemo dovoliti našemu umu razmišljanja, da bi se komu kaj odvzelo, če ima več kot mi. Ne smemo pristati na logiko ogrožanja družine, ki je srčika vsake družbe in civilizacije. Ne smemo dovoliti, da se nas konstantno žali. Ker če nasprotnik žali Cerkev, žali tudi nas, ki smo njeni udje. Ni vse rožnato pri nas, vendar Cerkev je premagala vsako krizo, tudi to bo. Verjeti in zaupati moramo. Mogoče sem sedaj, ko sem v zrelih letih, res postal tisto, kar sem sanjal kot mladenič. Da bom ponosen na svoje korenine, da mi ne bo nerodno izpostaviti se, da mi nikdar ne bo treba zanikati Boga; da bom to, kar sem, z veseljem prenašal naprej. Ne vem, ali bi mi to uspelo brez take žene, ki me podpira pri tem, ne verjamem.

Covid-19 nas je zaznamoval in marsikdo je dobro izkoristil čas, ko je bila družina več skupaj

Zadnji dve leti sta bili najbolj nori v našem življenju. Covid nas je zaznamoval, porušil marsikateri odnos. Politika je, žal, vstopila v vse pore javnega in družbenega življenja. Nekateri ob petkih še vedno kolesarijo, mene pa je delo vlade v vseh okoliščinah prepričalo, da je tega kolesarjenja dovolj. Dovolj poniževanja, blatenja, diskurza čez vse meje. Kot kristjan sem začutil, da se moram(o) upreti histeriji, ki so jo mediji producirali vsak dan. Življenje je bilo sicer enako, mirno lahko rečem, da smo v času krize, ko smo bili več doma, obhodili svoje rojstne kraje, ki jih drugače ne bi. Veliko je pozitivnega in to bi nas moralo voditi skozi sleherni dan.
Ne bom prepričeval nikogar, koga naj voli. Moj zapis govori sam zase. Vendar pa: bodimo čuječi, ne spimo, kot so zaspali apostoli. Prevečkrat se nam je to zgodilo v preteklosti.