T. Štih, Portal plus: Gospodarstvo mora pokazati voljo do življenja

Politična elita v naši državi je močnejša in vplivnejša od podjetnikov. Če odmislimo uradno politiko, tudi množica dosmrtnih abonentov proračuna – denimo državni znanstveniki, državni kulturniki in državni menedžerji – številčno močno presega tiste, ki so za uresničenje svojih sanj pripravljeni tvegati svoj lasten denar, čas ali talent.

Držanje roke v denarnici drugih ljudi je pač naša dediščina. Novi vzorci obnašanja sicer po kapljicah pronicajo z razvitega zahoda tudi k nam, vendar bolj zaradi realnosti, v katero so pahnjeni mladi kot zaradi kulturnega kapitala, ki bi jim ga bili sposobni predati starši. Ker mladi niso deležni vsemogočnih “pravic”, kakršne “pripadajo” njihovim staršem, so se enostavno prisiljeni naučiti plavati podjetneje. Svoj denar, čas in talent tvegajo, ker drugega nimajo.

V takšnem ozračju je ukvarjanje z javnimi zadevami prepuščeno tistim, ki si to lahko privoščijo. Nobena skrivnost ni, da so največji poraženci tranzicije s preživetjem obremenjeni mladi, odvisni zaposleni in podjetniki. Le-ti po brezdelju in obilici časa enostavno ne morejo konkurirati lagodno živečim proračunskim elitam oziroma vse bolj številčnemu političnemu razredu. Ta si vsako leto reže večji kos kruha, druge pa vse bolj kriminalizira in izloča iz odločanja o javnem.

Raznolike civilne družbe, katerih edino poslanstvo je izmišljevanje vedno novih ideoloških podlag črpanja denarja iz proračuna in seveda njegova pravična in transparentna poraba, gospodarstvo kot liliputanci privezujejo na tla. Da ne bi nikoli več vstalo.

Podjetniki so doslej pri tem skoraj voljno sodelovali. S prevladujočim, defetističnim mnenjem, da ni modro javno izpostavljati ali biti v slabih odnosih s katero politično opcijo. Vlade se namreč menjajo vsako leto. In ker nimamo tradicije preprečevanja zlorab državne moči, ampak to celo spodbujamo, se podjetniku politika lahko maščuje z na primer regulatornim maltretiranjem, dolgo čakalno vrsto, pogostimi inšpektorskimi pregledi in ignoriranjem na javnih razpisih ter razpisih državnih podjetij.

Slovenija ima enega najvišjih deležev lastništva gospodarstva v razvitem svetu. Posledično so redke gospodarske organizacije v državi že dve desetletji pod čvrstim nadzorom politike in kot takšne ne morejo postati žarišča sprememb. Tako na primer upravni odbor Gospodarske zbornice obvladujejo državna podjetja. V organu, ki naj bi zastopal interese gospodarstva proti politiki, sedi množica menedžerjev iz državnih podjetij- Borut Jamnik in celo minister slovenske vlade Zdravko Počivalšek.

Več lahko preberete na Portal plus.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.