T. Sadar, Radio Ognjišče: Svet iz lego kock!

Ob opazovanju zemlje danes, se je naslov ponudil kar sam od sebe. Bo razpadla Evropa, morda tudi Amerika? Goriva za oba scenarija je dovolj, samo še katalizator in vžig in bo eno ali drugo ali pa kar oboje čisto mogoče. Kot vedno pa me veliko bolj kot posledice zanimajo vzroki, saj le tako lahko iščemo trajnostno rešitev.

Seveda nimamo časa za razpredanje o tem, kako je človek s tehnološkim razvojem postajal vedno bolj samozadosten. Danes, ko je navidezno odstranjen še zadnji moteči element, Bog in njegov glasnik na zemlji, vera Cerkve, se zdi, da se je človek iz samozadostnega preobrazil v samoustvarjajočega. Če mislite, da pretiravam, si oglejte zadnje pridobitve tistih, ki paradirajo na čelu te kolone in osvajajo ozemlja s teorijo spola.

Cerkvi iz dneva v dan zadajajo hude udarce, ki se jih niti ne zavedamo. Gre namreč za notranje organe, na videz smo še kar ok. Kar imam v mislih se bo zares poznalo šele čez kakšno desetletje, ko tudi do nas pride posledica cunamija naših škandalov, ki pa jih različni spin doktorji, zelo prefinjeno obračajo in z reciklažo ohranjajo pri življenju. To seveda ni razlog, ki bi nas opral krivde, ne vem pa, če se zavedajo vseh posledic svojih dejanj.

Ko sem nedavno bral novico o skupinskem grobu neke ubožnice, ki so ga našli na Irskem in so jo vodile katoliške sestre, me je najprej spreletela misel: »To je konec, približujemo se dnu.« Ob vsej Irski sramoti, ki je praktično do konca izpraznila nekdaj nabito polne cerkve, pa me je nato obšla še neka druga misel: »Kaj vsi ostali pa niso imeli pojma, kaj se dogaja?« Večina ustanov je bila namenjena nosečim deklicam, ki so jih njihovi starši zaradi sramote pošiljali nekam stran.

Vir: Radio Ognjišče