T. Sadar, Radio Ognjišče: Forum – v čigavem interesu

Zakaj bi vas moral spreleteti srh, ko naletite na besedo forum? Zato ker bomo Slovenci še dolgo ekonomski in kulturni ujetniki miselnosti nekega foruma, ki deluje pod številko 21. Nedavno je – čisto nedolžno in mimogrede – zaokrožila novica, da je osebni stečaj razglasil nekdanji direktor podjetja Viator &Vektor, Zdenko Pavček.

Ker je zapustil za 300 milijonov dolgov, ki so kot davkoplačevalcu posredno zapuščeni tudi meni, mi je novica dvignila pritisk, ki je rezultiral v besno spletno iskanje informacij o tem, ali to pomeni končanje vseh njegovih odgovornosti. Rezultati iskanja so mi, kot se za svetovni splet spodobi, razgrnili veliko večjo sliko, ki jo bom delil z vami. Ker nisem ekonomist, ker nimam ne časa in ne poguma za raziskovalno novinarstvo, bom zgolj citiral tiste, ki to dvoje premorejo, sliko pa si ustvarite sami.

Zgodba o Sistemski tehniki in Zdenku Pavčku postane zanimiva leta 2003 od koder je iz Mladine naslednji zapis: “Zakaj je vlada v začetku avgusta prodala 80-odstotni delež ravenske Sistemske tehnike, ki izdeluje donosna vojaška oklepna vozila Valuk, podjetju Viator & Vektor za borih 460 milijonov tolarjev? … Izračuni namreč kažejo, da je v nekaj tednih njeno vrednost povečal za štirikrat.«.

Predsednica Nadzornega sveta Viator Vektrorja je bila Tatjana Fink, direktorica Trima, tu pa so začele utripati rdeče luči … Čakajte, Sistemska, 300 milijonov, Fink, Trimo, 60 milijonov … in prvi zapisi o Forumu 21. Mhmm … Brskam po spletu naprej in naletim na članek Stanislava Kovača v Financah iz leta 2013 z naslovom »Medijski psi ne lajajo, Kučanova karavana iz Foruma 21 gre dalje« v katerem zapiše: »Menedžerji ACH s forumovcem Hermanom Rigelnikom na čelu so si izplačali 30 milijonov evrov dividend, davkoplačevalcem pa pustili lupino – Factor banko.« Čakajte, Faktor banka, a ni to banka, ki bo davkoplačevalce stala nekaj sto milijonov? Berem naprej: »Po vsem tem dominantni mediji še kar molčijo. Namesto da bi na kose raztrgali Kučana, njegov Forum 21 in njihovega ekonomskega ideologa Mencingerja, so vsi navedeni nedotakljivi.«

Dobro, si rečem, pa kdo vse je Forum 21? Splet mi ponudi kopico različnih zapisov z istim naslovom: »Slovo Staneta Kovača od Financ.« Tole bo pa res zanimivo, zakaj pa?

Oktobra leta 2013 je Kovač v Financah objavil komentar z naslovom: »Veleškodljivca Jožeta Mencingerja pred sodišče!« po zapletu z užaljenim in urednico Kovač protestno zapusti časopis, nam pa dragoceno sled od foruma 21 do vse in vednopojavnega najekonomista o katerem je že leta 2006 Mićo Mrkaić prav tako v Financah pisal: »Spomnimo se tudi bankrotirane mencingerjanske doktrine nadzorovanega drsenja tečaja, s katero so Banko Slovenije postavili v vlogo socialne delavke in lagali vsej Sloveniji, da “inflacija pri nas ni monetarna”. Tudi takrat so Mija Repovž in podobni ekonomski analfabeti mencingerjance brez zavor podpirali v svojih pamfletih, čeprav smo jih resni ekonomisti opozarjali na njihove zablode. Upam, da se bodo ob bankrotu Iskraemeca vsaj malce ustavili in jih bo vsaj malce sram, ker podpirajo doktrino, ki nas vodi v gospodarsko nazadovanje. Za vse vas, apologete mencingerjanstva, se začenja sramotna doba, ko boste morali položiti račune za svoj ekonomski analfabetizem in poceni propagando. In cena za vaše početje bo visoka, to vam zagotavljam!«

Cena je res visoka, to danes vemo vsi, kdo je za to kriv pa manjšina, ki je ujeta v demokratično odločanje večine, ki ji spretni medijski spini zdaj kaj zamolčijo, zdaj pozornost obrnejo drugam in se tako vedno znova ukvarjamo s Patrio, seveda nikoli v povezavi s Pavčkom, ki je bil povod za tole pisanje in ki je po besedah takratnega ministra za obrambo, Karla Erjavca, ker je namesto njegove Sistemske tehnike izbral finsko Patrio le temu zabrusil da bo imel: “hude težave” in bo “šel skozi kalvarijo”. Zdaj imamo hude težave vsi, kalvarijo pa doživljajo brezposelni, ki so delo izgubili zaradi zavajajočih floskul o nacionalnem interesu, ki je v ozadju skrival osebne.

Zakaj vseskozi govorim tudi o Forumu 21? Ker me je ena od spletnih strani pripeljala tudi na ustanovne člane te združbe. Med drugimi so tudi imena: Zoran Jankovič, Herman Rigelnik, Tone Turnšek, Bine Kordež.

Če gremo po vrsti:

Zoran Jankovič, povezava z nasedlim projektom Stožice, Dolg Grepa 185 milijonov evrov, Herman Rigelnik, direktor ACH, največji lastnik Faktor banke, državno poroštvo zaradi likvidacije, 540 milijonov, Tone Turnšek, nekdanji direktor pivovarne Laško, za svojega naslednika predlaga Boška Šrota, komentar ni potreben, Bine Kordež, Merkur, komentar ni potreben.

Člani foruma 21 so med drugim še Tatjana Fink, Trimo, dolg bankam 60 mio eurov

Janez Bohorič, Sava, 85 milijonov evrov.

Podatka o zadnjih dveh sta iz časopisa gorenjski glas in iz članka novinarja Alija H. Žerdina iz daljnega leta 2004, ki ga je naslovil: »Kdo vozi forum 21?« in v njem med drugim zapisal: »Tudi sicer je gospodarsko članstvo Foruma 21 temeljito prepleteno. Recimo: direktor Perutnine Ptuj Roman Glaser je član nadzornega sveta Probanke. Direktorica Probanke Romana Pajenk je članica nadzornega sveta Trima. Direktorica Trima Tatjana Fink pa ni zgolj direktorica Trima, pač pa je tudi v nadzornem svetu podjetja Viator-Vektor. Je tudi članica nadzornega sveta blejske poslovne šole, ki poslovneže opremlja s sodobnim poslovnim pogledom na svet. Tatjana Fink je hkrati članica predsedstva rokometne zveze Slovenije.«

V častniku Finance so izračunali ekonomsko težo foruma in to izrazili v delniški moči. Peter Frankl je takole zapisal: »V to družbo je bilo prek njenih direktorjev včlanjene več kot pol kotacije ljubljanske borze, in ta polovica je pomenila skoraj 60 odstotkov njene kapitalizacije.« V članku z naslovom „Nasvidenje, Forum 21“, ki je izšel leta 2012 pa isti avtor še doda: »Milan Kučan ni izkoristil priložnosti, da bi v zgodovini ostal zapisan kot predsednik, ki se je znal umakniti sam, in to tedaj, ko ga je večina Slovencev še imela za svojega predsednika. Bolje bi bilo, če bi se umaknil leta 2002, ko mu je potekel drugi oziroma tretji mandat. Če bi se umaknil, bi bila Slovenija danes verjetno drugačna. … Prožnejša, hitrejša, okretnejša. In politično manj razdeljena, nestrpna, bolj normalna.«

Več lahko preberete na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.