T. Rode, Družina: Nikogar ne pokopljejo z iPadom

Kaj pomeni resnično živeti? To vprašanje redko srečaš v medijih. Zato si pozitivno presenečen, če nanj naletiš prav v kultni reviji The New Yorker, postavi ga pa Matthew Crawford, eden izmed trenutno najbolj trendovskih ameriških filozofov, ki se dosledno predstavlja tudi kot mehanik motociklov. Zakaj? Za Crawforda je živeti predvsem vzpostaviti odnos s fizičnim svetom, kakršen je. Živeti in biti svoboden zanj pomeni »spretno se spopadati« z zaprekami in razočaranji resničnosti, npr. ko igraš inštrument, popravljaš motor, vzgajaš otroka ali jadraš. Srečati se z resničnim je, kot pravi, »v osnovi erotično«, saj nas odnos »vleče iz samih sebe in nas vodi k lepoti stvarnosti«.

To pa je ideja, ki je v nasprotju z razumevanjem sodobnega človeka, za katerega je svet skupek ovir, ki preprečujejo, da bi uveljavljal svojo voljo. Tehnologija obljublja svet brez fizičnega trenja, kjer ničesar ni v napoto umu. Tehnološki model virtualne resničnosti človeka predstavlja kot nekaj abstraktnega, ukoreninjenega v umu in ne temelječega na telesu.

Crawford meni, da je za sedanje stanje krivo razsvetljenstvo in njegovo pojmovanje svobode, Opozarja, da s poveličevanjem izbire kot viškom svobode uničujemo vse, kar dela življenje zanimivo.

Zato so za Crawforda najbolj smisla polne aktivnosti v življenju tiste, ki zahtevajo odpoved drugim odprtim možnostim in ukvarjanje z resničnostjo fizičnega sveta. Učijo nas ponižnosti. Dobra primera sta mizarstvo ali igranje kitare.

Več lahko preberete na strani tednika Družina.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.