Svojih vnukov ne smemo posvojiti zgolj zato, ker smo njihovi stari starši

Izjava za javnost Gibanja za otroke in družine ob prvi obletnici protestnega odhoda iz  Državnega zbora zaradi sovraštva do starih staršev in vnukov.

Predstavniki Gibanja za otroke in družine smo 26.1.2017 protestno zapustili zasedanje DZ zaradi nebrzdane agresivnosti Združene levice, ki so jo v strokovnem neznanju in zavračanju predloga podpirali poslanci SD, SMC, prav tako DESUS. Predsednik DZ, dr. Milan Brglez ni storil ničesar, da bi zaščitil državljane, ki smo v skladu s slovensko Ustavo vložili in predstavili spremembo zakonodaje. Svoje neodgovorno vodenje seje je želel ublažiti s kasnejšim pisnim opravičilom Metki Zevnik, ki pa ni bilo izrečeno javno. To kaže na njegovo tiho podporo  dogajanju, ne glede na pisno obžalovanje:« … da so v slovenskem političnem prostoru nekatere stvari šle tako daleč, da določeni posamezniki mislijo, da jim je dovoljeno vse«.

Kaj nismo bili nekaj manj kot leto potem priča v primeru znanega sirskega begunca Ahmada, »da določeni posamezniki mislijo, da jim je dovoljeno vse«? Sprejem v DZ, klepet ob kavi … Nas, ki smo pripravili Zakon kot odgovor na krivice, ki se dogajajo našim vnukom in njihovim starim staršem ob tragičnih dogodkih, kot je bil primer koroških dečkov, dr. Brglez ni povabil na pogovor. Prav nasprotno, čakati smo morali sedem mesecev pred vrati DZ ter doživeli sovražnost.

In za kaj je šlo?

V Državnem zboru je po sedmih mesecih čakanja potekala razprava o spremembi Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki sva ga vložila  Metka Zevnik in Franci Donko kot predstavnika Gibanja za otroke in družine s podpisi 8000 državljank in državljanov.

Zakon je pripravilo Gibanje, državljani pa podprli podpisi, ker slovenska politika starim staršem odvzema osnovno človeško pravico – da so skupaj s svojimi otroki in vnuki razširjena družina. Namenoma jih ignorira iz zakonodaje, kljub mednarodnim določilom, ki jih je podpisala Slovenija. Nov Družinski zakonik ni prinesel spremembe.

Glas za otroke in družine ne bo odnehal. Vložili bomo že pripravljeno zakonodajo takoj, ko bodo v Državni zbor izvoljeni naši poslanci ali poslanke. Stari starši so danes v Sloveniji največja skupina s krateno ustavno pravico – biti enak pred zakonom.

Svojih vnukov ne smemo posvojiti zgolj zato, ker smo njihovi stari starši.

In tako ne sme biti več!