Spet se bo v molitvi povezal ves svet

Svetovni molitveni dan 2021

Kot vsa leta bo tudi letos prvi petek v marcu Svetovni molitveni dan, letos je to 5. marca. Pripravlja ga mednarodno ekumensko žensko gibanje, v katerem se že od leta 1927 družijo ženske različnih krščanskih Cerkva in veroizpovedi. Geslo gibanja je Seznanjeno moliti – molitveno delovati. Vsako leto kristjanke druge države pripravijo bogoslužje na osnovi določenega svetopisemskega odlomka in gesla, hkrati pa tudi veliko povedo o svoji državi, njenih lepotah in težavah ter seveda zlasti o položaju žensk in otrok. Pripravljeno besedilo, slike in informacije potem razpošljejo v približno 170 držav in na prvi petek v marcu potem molitev obkroži svet.

Letošnje bogoslužje prihaja iz tihomorske države Vanuatu

Letos so na vrsti prebivalke tihomorske otoške države Vanuatu. Na otokih živijo prebivalci večinoma melanezijskega izvora, na zunanjih otokih pa živi polinezijska manjšina. Na začetku 17. stoletja je otoke odkril portugalski pomorščak Pedro Fernández de Quirós, skoraj 170 let pozneje jim je škotski pomorščak James Cook dal ime Novi Hebridi, kmalu potem so postali francoska in britanska kolonija, kar so ostali do 30. julija 1980. Takrat je Vanuatu, ime pomeni dežela, ki stoji, postal samostojna država, za geslo pa so si prebivalci vzeli Stojimo pred Bogom.

Vanuatu zdaj obsega osemdeset otokov, na katerih živi približno tristo tisoč prebivalcev. Ukvarjajo se predvsem s poljedelstvom, pridelujejo predvsem zase, nekatere pridelke tudi izvažajo, glavne devizne dogodke pa ji prinašajo turizem in finančne storitve davčne oaze. Glavno mesto je Port Vila. Ker so bili pod kolonialno nadvlado Britancev in Francozov, sta uradna jezika še vedno angleščina in francoščina, po vaseh se sporazumevajo v lastnih jezikih, za medsebojno sporazumevanje domačinov iz različnih krajev pa uporabljajo jezik bislama, ki je nekakšna mešanica domačih jezikov in podomačene angleščine. O svoji državi so posnele tudi kratko predstavitev.

Vedno so verjeli, da obstaja stvarnik, krščanstvo pa je prišlo k njim v 19. stoletju

Prebivalci Vanuatuja so vedno verjeli, da je nekje na nebu stvarnik, in so vedno darovali njemu. Misijonarji so prišli k njim v 19. stoletju, zdaj je kristjanov približno 83 odstotkov prebivalcev, preostali so pripadniki drugih verskih skupnosti, tradicionalnih verovanj in kultov. Krščanske Cerkve na vseh otokih ekumensko sodelujejo v Vanuatujskem krščanskem svetu. Prvo bogoslužje Svetovnega molitvenega dne so obhajale prezbiterijanke 8. marca 1946, leta 1981 so se jim pridružile še katoličanke in anglikanke, potem pa sčasoma tudi pripadnice drugih denominacij. Leta 2018 je vanuatujski odbor SMD potrdil pripravljenost, da za leto 2021 pripravi gradivo za obhajanje bogoslužja. Vanuatujski odbor moli, da bi ekumenska povezanost in blagoslov, ki so ju občutili ob skupnem delu za SMD 2021, ponesla glas vanuatujskih žensk po vsem svetu. Za mnoge, ki so sodelovale pri pisanju, je bila to prva ekumenska izkušnja.

Umetniška slika letošnjega bogoslužja je delo Juliette Pita

Država, ki pripravlja bogoslužje, prispeva tudi umetniško sliko, ki jo izberejo izmed tistih, ki so bile predlagane. Vanuatujke so izbrale sliko umetnice Juliette Pita, ki je zdaj najbolj znana vanuatujska umetnica. Slika z naslovom Pam II; 13. marec 2015 (ciklon Pam) kaže mater, ki se sklanja in moli nad svojim otrokom. Nad njo se lomijo valovi, saj so na Vanuatuju pogosti tropski vrtinčasti viharji, kot je bil leta 2015 ciklon Pam, a palma se sklanja nadnju, da bi ju zaščitila. Palma je Juliettino najljubše drevo, ker ima močne korenine, ki se lahko uprejo močnim vetrovom. Ženino krilo je oblikovano po tradicionalnih oblačilih z otoka Erromanga.

Geslo letošnjega bogoslužja je Gradite na trdnem temelju

Teme za sestavljanje bogoslužja se žrebajo, in kolikor poznam teme zadnjih let, je vedno na delu Sveti Duh. Vanuatujke so bogoslužje sestavile na podlagi evangeljskega odlomka o hiši na skali iz Mt 7,24–29 in mu dale naslov Gradite na trdnem temelju. Sestavljeno je iz več delov: čaščenja, zahvalne molitve, kesanja, molitve zaveze, prebere se nekaj zgodb žensk iz države sestavljavke, temu sledi branje evangeljskega odlomka. Branju sledi premišljevanje o njem in razlaga, ki jo pripravi vsak odbor SMD zase, za vse pa sestavljavke pripravijo nekaj vprašanj, ob katerih naj razmišljajo. Sebe, svojo deželo in priprave na Svetovni molitveni dan 2021 in del bogoslužja so posnele, pri tem pa so sodelovale tudi članice gibanja z drugih delov sveta  .

Sledijo še nabirka, večina zbranih prispevkov gre za projekte v državi, od koder prihaja bogoslužje, in sicer bo letos šlo za eno izmed šol na Vanuatuju. Tam namreč šole niso brezplačne, zato zlasti za deklice pogosto zmanjka denarja za šolanje. Temu sledijo prošnje, očenaš in na koncu blagoslov.

Letošnje bogoslužje bo 5. marca in bo seveda potekalo prek Zooma. Natančni tehnični napotki so objavljeni na spletni strani SMD – Svetovni molitveni dan in na Facebooku.