Sveti Rok nas spodbuja s svojim zgledom

Sveti Rok je priprošnjik zlasti proti kužnim boleznim.

Ko epidemija koronavirusa po vsem svetu dobiva vse večje razsežnosti, se kristjani lahko v molitvi obrnemo k svetemu Roku. Že od srednjega veka in časa uničujočih kug naprej so se verniki zatekali k njemu kot zaščitniku pred epidemijami

Sveti Rok ostaja zelo priljubljen svetnik, v tem času zlasti v Aziji, o čemer poročajo tamkajšnji misijonarji. Sčasoma je postal zavetnik poljskih delavcev in živali, k njemu so se zatekali po zaščito pred naravnimi katastrofami, kot so potresi, epidemije in hude bolezni. Njegova zaščita je postala tudi vzor človeške solidarnosti in krščanske ljubezni v znamenju dobrodelnosti.

Življenje med kužnimi bolniki

Sveti Rok je bil sin guvernerja iz francoskega mesta Montpellier. Starši so bili že v letih, ko se jim je po nešteto molitvah in priprošnjah rodil Rok. Ko jim je bil nazadnje otrok vendarle dan, so ga zaobljubili Bogu. Ob smrti staršev je bilo Roku 20 let in takrat se je odločil, da bo prodal vse svoje imetje in postal Kristusov ubožec po zgledu svetega Frančiška Asiškega. Vstopil je v tretji red in se v romarskih oblačilih podal v Rim, proseč miloščine. Takrat je po Italiji kosila kuga in Rok se je posvetil skrbi za kužne bolnike ter mnoge tudi ozdravil.

Upodobljen z zvestim psom

Ko je zbolel tudi sam, se je vrnil v Montpellier. Pred bližajočo se smrtjo se je umaknil v kočo v gozdu, kjer mu je pes vsak dan prinašal kos kruha. Zato ga velikokrat upodabljajo s psom. Čudežno ozdravljen se je znova pojavil v Montpellieru. Ker ni razkril svoje identitete in so ga imeli za vohuna, so ga zaprli v ječo. Tam je pet let pozneje umrl. Na smrtni postelji je prejel zakramente in duhovniku razkril svojo pravo identiteto.

Kmalu po njegovi smrti se je njegovo češčenje razširilo po Italiji in Franciji, nato pa po vsej Cerkvi. Sveti Rok je priprošnjik zlasti proti kugi, za kar je bil razglašen po cerkvenem zboru v Ferrari, ko je ta bolezen z Vzhoda prek mornarjev prišla v večja pristanišča v Benetke, Marseille, Lizbono … in se nato razširila po vsej Evropi.

Zvon sv. Roka vabi vsak večer k skupni molitvi

Zvon sv. Roka vabi vsak večer, ob. 20. uri, prebivalce Kamnika in okolice k skupni molitvi za vse bolne, njihove sorodnike, zdravstveno osebje, delavce javnih služb in ustanov, ki delujejo na Kamniškem, za vse, ki so v kakršnikoli stiski, in za prenehanje epidemije korona virusa. Kamniški župnik Luka Demšar vabi Kamničane in vse, ki jih doseže zvon sv. Roka z Malega gradu, da zmolijo vsaj očenaš in zdravamarijo posebej v ta namen. Luka Demšar je zapisal:

Naši predniki so davnega leta 1645 bili v podobni preizkušnji kot mi danes. Zapis o rešitvi, ki so nam ga zapustili, ni samo za branje naše zgodovine, ampak kažipot nam danes. Na priprošnjo Marije na Šutni, sv. Jakoba pri frančiškanih in sv. Roka so bili uslišani. Povabljeni k molitvi!