Šušteršič: Volitve niso rešitev, so pa edino upanje

Pahor ima prav. Ljudje niso (samo) proti njemu, so tudi proti reformam nasploh. Toda zavračanje reform ni od včeraj. Iste družbene in medijske elite, ki danes točijo krokodilje solze nad neodgovornim ljudstvom, so pred leti tudi same neodgovorno minirale predloge liberalnih ekonomistov, da bi obranile svoj privilegirani družbeni položaj.

Pahorjeva usodna napaka je bila, da si je prav med njimi izbral svoje najtesnejše sodelavce. Svetlika, ki je za reforme skoval posmehljivko refolucija. Križaniča, ki je skupaj z Mencingerjem, Štiblarjem in drugimi solastniki zasebnega podjetja EIPF, d. o. o., uspešno proizvajal ideologijo slovenskega gradualizma, po kateri nam gre tako dobro, da resnih reform sploh ne potrebujemo.

/ …. /

Izguba časa?

Pogosto slišimo, da bi bile predčasne volitve izguba časa. Večina tistih, ki to pravijo, se tudi zaveda, da bi bilo vztrajati z enako vlado do rednih volitev samo še večja izguba časa. Zato predlagajo, kako vlado na hitro spremeniti. Najbolj mil predlog je, da bi predsednik vlade predlagal zamenjavo nekaterih ministrov ter tako dobil nekaj podpore in delovnega zagona za dokončanje mandata. Tak predlog seveda spregleda, da je sedanji premier tudi sam del, če ne kar jedro težave.

/… /

Vlada strokovnjakov?

Ljudje, ki so razočarani nad politiko, včasih predlagajo, da bi lahko bila rešitev tako imenovana tehnična vlada oziroma vlada, sestavljena iz strokovnjakov. Če pustimo ob strani očitna dejstva, da tudi v sedanji vladi mrgoli doktorjev in profesorjev, pa ji to kaj prida ne pomaga, in da mnogi zagovorniki tehničnih vlad kot možne mandatarje vidijo ljudi, ki so jim blizu ideološko, in ne strokovno, takšen predlog spregleda dve še bolj temeljni težavi.

Prva je, da bi tudi o predlogih tehnične vlade odločal državni zbor in ta bi bil seveda še vedno sestavljen iz politikov, in ne iz strokovnjakov. Druga in še bolj pomembna je, da reforme v javnosti niso padle, ker ne bi bile strokovne, ampak zato, ker nikomur od politikov ljudi ni uspelo prepričati, da so res nujne in poštene. Naša glavna težava torej niso slabi strokovnjaki, ampak slabi politiki. Te pa lahko zamenjamo samo na volitvah.

/ … /

Edino upanje

Predčasne volitve seveda niso zanesljiva rešitev. Na njih lahko zmaga marsikdo, vlada, ki jo bomo dobili, je lahko tudi še slabša od zdajšnje. Toda nobena od drugih rešitev, ki se ponujajo, sedanji ali preoblikovani vladi ne more dati dovolj prepričljivosti, da bi lahko izpeljala kakršnekoli pomembne reforme. Zato je bolje tvegati z volitvami, ki prinašajo vsaj določeno upanje na izboljšanje, kot v strahu pred spremembami vztrajati v sedanjem položaju, kjer na kakšno izboljšanje ne moremo niti upati.

Več: Finance