Štuhec: »Protikorupcijski komisiji ne moremo ne verjeti in ne zaupati«

V Lenartu je v četrtek 31. januarja, potekala javna tribuna Zbora za republiko, na kateri so v polni dvorani doma kulture nastopili dr. Andreja Valič Zver, dr. Ivan Štuhec, France Cukjati dr. med., poslanec v Evropskem parlamentu dr. Milan Zver ter poslanca SDS Patricija Šulin in Franc Breznik.

Zbrane je sprva nagovorila zgodovinarka dr. Andreja Valič Zver, ki je spomnila, da smo imeli Slovenci skozi zgodovino veliko pogumnih mož, ki so znali prepoznati trenutek časa. “Eden izmed teh velikih Slovencev je bil tudi domoljub Rudolf Maister, borec za slovensko severno mejo,” je dejala Valičeva in dodala, da “Slovenci včasih ne prepoznamo in nagradimo vizionarjev med nami. Spomnimo se Trubarja ali Pučnika, ki smo ga izgnali. Kam bomo izgnali Janeza Janšo? Če bi poslušali t.i. profesionalne protestnike s transparenti, ki pošiljajo politike v Barbara rov, potem je odgovor na to vprašanje jasen.”

“Vendar zakaj je na udaru ravno Janez Janša in politična paradigma, ki ji je zavezan,” se je vprašala Valič Zverova in dejala, da “gre še vedno predvsem za tranzicijsko prerazporejanje bogastva, ki se je začelo že v zadnjih izdihljajih nekdanje Jugoslovanske države že v času Anteja Markovića.”

Dr. Valič Zverova je še menila, da bo zadolževanje na tujih trgih v primeru globoke politične krize še dražje. “Če nam spodrsne na političnem polju, če gremo zdaj na eksperimente, ki so jih zakuhali Virant in strici iz ozadja, bomo Slovenci tik pred finančnim zlomom. Poleti si bo morala Slovenija izposoditi 1,5 milijarde evrov za financiranje tekočih stroškov javne porabe,” je dejala in izpostavila tudi verjetnost, da nam tega denarja nihče ne bo želel posoditi.

“Prav lahko se nam ponovijo tisti časi, ki jih nekateri opevajo kot dobre zlate čase jugoslovanske države, v resnici pa smo imeli neučinkovito gospodarstvo z enormnim zadolževanjem in visoko inflacijo,” je menila dr. Andreja Valič Zver ter nagovor zaključila z mislijo dr. Jožeta Pučnika. “Zravnajmo naše skrotovičene vrbaste hrbtenice. Vstanimo in prepoznajmo, za kaj v bistvu gre pri uničevanju naše države. Poglejmo resnici v obraz in razmislimo o tem, kaj je prav in kaj narobe ter ubranimo vrednote slovenske pomladi!”

Nekdanji predsednik državnega zbora France Cukjati, dr. med., je uvodoma dejal, da smo lani uredili javne finance. »V drugi polovici leta je zazijala luknja v NLB. Vlada je ugriznila v to črvivo jabolko. Šla je v smeri oblikovanja slabe banke in slovenskega državnega holdinga, ko bi se država postopoma umaknila iz gospodarstva. In tu so se začele komplicirati stvari,« je dejal. »Začutili smo, da gredo stvari na bolje. Ocena se je izboljšala. Obrestna mera za naše kredite so se nižale. Začutili smo, bo šlo. Potem pa so se zgodile demonstracije na ulicah,« je opozoril. Po njegovem so se zgodile od drugem krogu predsedniških volitev. »Takrat se je sesulo. Komu se je sesulo? Komu se je to zgodilo, da ni videl drugega kot demonstracije in uličnega linča?,« se je vprašal. Tedaj se je po njegovem prižgala zelena luč uličnega linča. Drugič se je zelena luč prižgala v državnem svetu. »Kangler je moral oditi. Državni svet je nekomu, ki je bil izvoljen legalno, po vseh demokratičnih načelih, rekel da mora oditi,« je dejal. Po njegovem so ustavni pravniki in preiskovalni novinarji takrat molčali.

»Potem, ko se je ustvarilo okolje uličnega linča, je prišlo tisto glavno: poročilo protikorupcijske komisije,« je poudaril in razložil, da je bilo potrebno hitro linčati Janeza Janšo. Zavrnil je očitke, da naj bi Janez Janša pridobil 100 tisoč evrov koristi ob prodaji svojega zemljišča v Trenti. »Iz dneva v dan ljudje vse manj verjamejo temu,« je dejal. Zato je bila po njegovem potrebna hitrost pri obsodbi Janeza Janše. »Naprošen je bil Virant, ki je eno uro po objavi poročila protikorupcijske komisije zahteval odstop vlade. Ni vprašal, kaj predsednik meni o tem. Tudi drugi so podlegli tej histeriji, samo Nova Slovenija stoji ob strani,« je dejal. »Če bi Janez Janša zaradi tega odstopil, bi dal legitimnost temu postopku,« je dejal.

Komisija za preprečevanje je komisija za diskreditacijo, je opozoril. »Gre za perfidni sistemi lansiranja laži,« je razložil in dejal, da živimo v svetu laži. »Trdim , da vsi predsedniki strank, ki zahtevajo odstop Janeza Janše utrjujejo sistem laži, sistem laži pa nas požira,« je poudaril. Vprašal se je, »kdo bo odgovarjal za zastrupitev naroda z lažjo. A bomo to trpeli?«

Povedal je, da je Cankar je nekoč dejal, da se je iz sebičnosti rodila strahopetnost. »V tem času se je prebudil Zbor za republiko. Tu so ljudje, ki čutijo, da je potrebno spregovoriti. Upam, da bo resnica zmagala. Da bo vse več ljudi, ki bodo čutili, da ne smejo molče prenašati laži in diskreditacij,« je še dejal France Cukjati.

Dr. Ivan Štuhec je dejal, da obstaja prepričanje, da moralni teolog sme govoriti. »Ravno obratno. Spregovoriti moramo o vseh problemih,« je dejal. Poudaril je, da so se po objavi poročila protikorupcijske komisije nabrali številni argumenti, ki jih je vredno povzeti in posredovati.

»Kdo nam je ukradel državo?,« se je vprašal. »Na primeru korupcijske komisije se kaže, da sta nam državo ugrabila sistem pravnikov iz prejšnjega sistema, ki so z isto miselnostjo ustvarjali pravni red, v katerem živimo. Drugi pa so mediji. Ti dvoji bi nam radi uničili državo,« je dejal.

»Ko je država v stiski, ko je vlada uspela sprejeti poteze, da nas potegne iz krize, so se t.i. pravniki in mediji združili in odločili, da je potrebno zrušiti vlado in državo. Poleg njih pa so še strici in tete, ki vlečejo niti iz ozadja,« je bil odločen.

Dejal je, da je »korupcijska komisija« najprej kršila svoj zakon. Prizadetim osebam bi namreč morala dati možnost vpogleda v poročilo. Poudaril je, da se je nedavno razpisal mag. Prodanovič. »Zapisal je, da je delovanje korupcijske komisije v nasprotju z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. 6. člen namreč zahteva, da ima vsaka stranka v postopku enake možnosti za predstavitev svojih pogledov,« je poudaril. Po njegovem zato korupcijska komisija deluje proti dokumentom, katerim se je država zavezala. »Naslednji problem: v komisiji deluje eden izmed članov, ki je bil kot novinar glavni poročevalec, pisec in pisun zgodb o Janezu Janši. To je Rok Praprotnik. Moralna higiena bi zahtevala, da se izloči iz postopka,« je opozoril. »Ta gospod tega ni naredil. Niti njegov šef tega ni naredil. Tako smo prišli do ponovne točke, da komisiji ne moremo ne verjeti in ne zaupati. Njena moralna integriteta je ‘nula koma jozef’,« je bil nazoren dr. Štuhec.

Dotaknil se je tudi mariborske univerzitetne srenje. »Prav v Mariboru so bili najbolj glasni anarholiberalci, ki prihajajo iz mariborske univerze. Niti eden od njih se ni oglasil in dejal, da je vsaka oblika nasilja nesprejemljiva. Zakaj se ni oglasil? Njihova ideologija je ‘osvobodilna fronta’ in oblika odpora iz časov druge svetovne vojne, ko je vsakdo lahko nekoga spravil na oni svet,« je dejal. »Namesto, da bi se intelektualna sfera v Mariboru uprla nasilju, ga je podpirala. Vključno z rektorjem univerze,« je dejal. Glede odstopa mariborskega župana Kanglerja pa je dejal, da »ne gre za vprašanje Kangler. Gre za vprašanje demokratičnih in legitimnih poti, s katerimi si postavljamo voditelje. Ta precedens, ki se je zgodil v primeru Kanglerja, lahko celo družbo lahko popelje v popolno anarhijo,« je opozoril.

Na koncu nastopa se je dotaknil tudi vloge medijev in kritično dejal: »Mediji ustvarjajo dogodke namesto da bi spremljali realnost in jo posredovali javnosti«.

Ob koncu javne tribune je poslanec v Evropskem parlamentu dr. Milan Zver dejal, da »poročilo protikorupcijske komisije ne stoji ustavno, zakonsko, postopkovno in ne vsebinsko.« Opozoril je še, da obstajajo številne vzporednice z afero Depala vas. »Logika stvari je vedno ista, pomembno pa je, da ne nasedamo,« je dejal dr. Zver. Zbrane sta nagovorila tudi poslanca SDS v Državnem zboru Patricija Šulin in Franc Breznik.

Zbor za republiko

dr. Lovro Šturm, predsednik