Straža kot simbol pozornosti (FOTO,VIDEO)

Foto: M. Maležič.
Foto: M. Maležič.

V četrtek 17. decembra v poznih popoldanskih urah, ko je Ljubljano že zagrnila noč, so se na Trgu republike ponovno postavili stražarji v bran družine z očetom in materjo, pravice otrok do očeta in matere, za svobodno družbo brez omejitev izražanja vesti. Tokrat je bilo stražarjev še več kot pred dnevi. Okrog 120 po hitrem preštevanju. Vsak molče, s knjigo v roki, z lučko ob nogah ter obrnjeni proti slovenskemu parlamentu. Ne vem, ali je to opazil kakšen poslanec našega parlamenta, vendar je bil prizor nedvomno vreden pozornosti v času, ko slovensko prestolnico bogato osvetljujejo drugačne lučke – tiste, ki vabijo k praznični razpuščenosti.

Nova civilna pobuda, novi poudarki

Postavitev straže je sovpadala s sporočilom civilne pobude Spoštovanje različnosti, v katerem sta njena predstavnika Štefan Kržišnik in Mario Plešej povzela namen in dosedanje prizadevanje skupine pred referendumom o spremembi zakona o zakonski skupnosti in družinskih razmerjih. Civilna pobuda je v volilno kampanjo vstopila z novimi poudarki. Poleg zavzemanja za družino z očetom in materjo je poudarila tudi razumevanje istospolnih, ki po besedah Maria Plešeja potrebujejo občutek varnosti in sprejetosti. Mario je v tem prizadevanju svetel vzor poguma in iskrenosti v času, ko je zaradi teh vrednot lahko deležen tudi pritiskov in diskriminacije v družbenem okolju. Kot istospolna oseba, ki tega ne skriva, se je zavzel za nasprotovanje spremembi družinskega zakona, ki radikalno in grobo posega v temelje družine kot nosilke življenja.

Foto: M. Maležič.
Foto: M. Maležič.

Protest z glasnim molkom

Civilna pobuda Spoštovanje različnih je v kampanji pred referendumom delovala tudi s stražo, obliko protesta, ki se je prav tem času pojavil tudi v Sloveniji, v nekaterih drugih državah (na primer v Italiji in Španiji) pa je bil znan že prej. Značilnost za stražo in stražarje na splošno je pozornost na neko nevarnost, ogroženost. Kampanja pred referendumom se počasi končuje, nastopil bo volilni molk. Tudi stražarji v kampanji so med stražo molčali, a nas ravno z molkom močno opozarjali, da moramo biti pozorni na mnoge stvari.

Foto: M. Maležič.
Foto: M. Maležič.

Pozornost na samem referendumu

Najprej moramo našo pozornost usmeriti na sam referendum. Številčne kvote za uspeh referenduma so visoke. Iti na volišče zahteva nekaj truda, še posebno za tiste, ki morda menijo, da se jih predmet referenduma ne tiče, ali so si površno ustvarili mnenje. Iti na volišče zahteva nekaj truda tudi za tiste, ki so od volišča morda oddaljeni in si je treba vzeti nekaj časa. Spodbuditi koga, naj gre na referendum in pred tem dobro premisli je tudi poseben napor. Kako to storiti brez kampanjskega navijaštva? Samo usmeriti pozornost, postaviti prava vprašanja, ki usmerjajo k pravim problemom, ki jih prinaša novela zakona, o kateri bomo glasovali. Biti torej pozoren na samo vsebino in tudi na način, kako na problem opozarjamo in pri tem ohraniti svoje dostojanstvo in dostojanstvo tistih, ki nam nasprotujejo. Na referendumu je treba biti pozoren tud pri samem glasovanju. v kampanji sta bili velikokrat izrečeni besedici “za” in “proti”. Površnost in hitenje, ki sta nasprotnika pozornosti, bi lahko koga pripeljala tudi do zmote. Prav je glasovati proti.

Naše družine kot vrednota

Foto: M. Maležič.
Foto: M. Maležič.

Pozornosti je potrebna sama vrednota za katero se najbolj zavzemamo v času referenduma, to je družina z očetom in materjo, zakonska zveza moža in žene. V prizadevanju civilne pobude Spoštovanje različnosti je bilo večkrat povedano, da tradicionalnih družin z očetom in materjo ne moremo idealizirati. Tudi med njim je veliko razbitih, ranjenih, ki niso sposobne ustvariti ljubečega okolja za otroke. Družine so torej že doslej bile ogrožene. Ogroženost se še povečuje z razvrednotenjem temeljne strukture in poslanstva družine, kar prinaša sprememba družinskega zakona. Na naše družine in njihovo kakovost bomo morali biti pozorni tudi v prihodnje, saj se njihova ogroženost od znotraj in od zunaj ne bo nehala z referendumom.

Ogrožanje narave, nezaupanje oblastnikom

strazarji
Foto: M. Maležič.

Pozornosti, na katero nas usmerjajo stražarji je tudi varovanje narave in okolja. Na primeru teorije spolov lahko vidimo pozivanje k prevračanju temeljnih zakonov narave. V naravi so tudi pojavi, katerih ne razumemo, tudi istospolnost. Toda ta ne prevladuje, ker bi bila s tem težnja po življenju, ki je motor narave, zavrta. V populariziranju teorije spolov lahko torej vidimo tudi nek način ogrožanje narave, ki je že na druge načine ogrožena, kar pomeni veliko nevarnost na našem planetu. Če lahko poljubno in sebično sprevračamo zakone narave na področju spolov, zakaj bi imeli slabo vest pri uničevanju ekosistemov v naravi? K pozornosti za ohranitev narave nas poziva tudi papež Frančišek v okrožnici Hvaljen Gospod. Oblastnikom ne moremo zaupati skrbi ne za naše družine, ne za naše okolje in za naš planet. Vsaj doslej se niso izkazali vredne tega zaupanja. Nad njihovim ravnanjem je treba bdeti, stražiti, opozarjati. Ob vseh problemih v okolju, ni videti njihove posebne pozornosti. Na primeru TEŠ 6 v Sloveniji bi bil kakšen zakon po hitrem postopku gotovo bolj upravičen kot novela zakona o družini.

Foto: Matjaž Maležič

Avtor videa: Matjaž Feguš