Starši, dovolite otrokom, da so hudobni

Evil
“Dovolite vašim otrokom, da so hudobni.”

Pred leti sem v Belgiji, v Gentu opazil napise s sten: “Allow your children to be evil”. Zgrozil sem se ob tem napisu, streslo me je, … pravzaprav pretreslo. Poziv k temu, da dovolimo svojim otrokom, da so “evil” (evil = hudoben, grešen, škodljiv, nesrečen, zloben, zli)? To se mi je zdelo nepojmljivo.

Odpreti oči

Na bližnji steni pa je bil še en napis: “Sluit je ogen”, kar v flamščini pomeni “Odpri oči.” Pa sem prav res poskusil “odpreti oči” in začel premišljevati. Kaj pa če je bilo prav to – provokacija, za odpiranje oči in premislek – namen zapisanega? Sprovocirati nas starše, vzgojitelje, učitelje, … da pomislimo, kaj vse naj dovolimo našim otrokom. No, mene je.

Naslednji dan sem opazil, da je nekdo napis že popravil; prečrtal besedo “evil” in dopisal “creative”, s srčkom. Pa sem premišljeval, kaj bi jaz sam moral dovoliti otrokom? Napravil sem tale spisek. “Dovolite svojim otrokom, …”:

  • da so srečni,
  • da so ljubljeni,
  • da se lahko pripravijo na realnost življenja (tudi na težke trenutke),
  • da so in da ostanejo radovedni,
  • da so spoštovani,
  • da znajo prevzemati odgovornost,
  • da so in da ostanejo ustvarjalni (se strinjam s popravkom na steni!),
  • da imajo postavljene in da občutijo meje.

Kaj bi še vi dodali na tale spisek?

Ata in mama mulcu zalivata konopljo

Prejšnji teden sva bila z ženo na roditeljskem sestanku. Pred sestankom je pred polno dvorano staršev predaval Miha Kramli, vodja Centra za zdravljenje odvisnosti v Zdravstvenem domu Nova Gorica, ki se dnevno srečuje z množico otrok, ki jim starši dovolijo  “vse živo”. V prepričljivem predavanju podprtem z mnogimi primeri iz prakse, je predavatelj opisoval vzgojne zablode nas staršev. Mene je prav pretresla stopnja “zaprtosti oči”, popustljivost nas staršev in neumnosti, ki jih počnemo pri vzgoji. Vse v veri za dobro otrok.

Najbolj me je pretreslo to, da mož iz prakse pozna celo primer, ko ata in mama, medtem ko je otrok na počitnicah, lepo zalivata konopljo, da se ne posuši in da je verjetno večji in bolj kakovosten pridelek. Vse za srečo otroka, četudi je taka sreča navidezna. Vse za dobro otroka, četudi mu tlakujemo pot v pekel. Vse naredimo za našega “ljubčka”, pa četudi delujemo preko meja zakona.

Sprašujem se, kje na poti smo izgubili “zdravo kmečko pamet”. Ne predstavljam si, da bi naši dedje kaj takega počeli otrokom. Pa menda o vzgoji niso imeli pojma. Kakšen napis, kakšna provokacija bi pa bila učinkovita, da se nam staršem odprejo oči, da bi zmogli videti malo naprej, v prihodnost, v odraslo dobo našega otroka in ga že sedaj pripravljati nanjo? Kaj vem, morda pa so naše starševske oči nekako “zlepljene”, zaslepljene od blišča tega sveta in jih sploh ne moremo več odpreti, da bi videli, kaj se v resnici dogaja z našimi otroki, kaj šele, da bi zmogli pogledati v prihodnost.

Foto: Aleš Čerin