Stanislav Rožanc o zadnji stavki zasavskih rudarjev

Pred sedmimi leti, 10. marca 2014 (tudi na dan mučenikov), se je začela zadnja stavka zasavskih rudarjev. »Če rudarju tistega, kar je delal, ne plačaš, če mu vzameš kos kruha, mu storiš krivico ob vsem napornem delu, ki ga opravlja, potem se bo uprl,« nam je slikovito pojasnil sogovornik Stanislav Rožanc, kaj je bil pred sedmimi leti eden od razlogov, da so se knapi odločili za štrajk.

Stanislav Rožanc, tudi soustanovitelj Rudarskega muzejskega in etnološkega društva Perkmandeljc Trbovlje, je bil v času stavke tudi namestnik predsednika stavkovnega odbora, ki ga je vodil legendarni Anton Lisec. Intervju z njim si boste lahko ogledali čez nekaj dni. Stanislav je otroška leta preživljal v delavskem predelu Trbovelj. Tu se je kalil. V oddaji je povedal marsikatero zanimivo zgodbo iz svojega otroštva, šolanja in dela v rudniku, kjer je ostal vse do konca stavke. Zakaj je ostal brez zaposlitve, je pojasnil v oddaji.

Stanislav Rožanc: Biti zaprt v temni in precej hladni jami ni mačji kašelj

V nadaljevanju je kronološko predstavil, kako se je stavka začela, zakaj se je sploh začela in da so vsi stavkajoči podpisali stavkovno izjavo, tako da se še zdaj ve, kateri zaposleni so se priključili stavki in kateri ne. Opisal je tudi, kako so se 10. marca 2014 stavkajoči zaprli v jamo in se začeli boriti za svojo pravico. Povedal je, kako so si uredili ležišča, poskrbeli za osebna zdravila, za prehrano, sanitarije in še za marsikaj drugega.

»Že drugi dan stavke sva bila z Liscem malo v skrbeh. Biti zaprt v temni in precej hladni jami ni mačji kašelj,« je povedal Stanislav in dodal, da je vesel, da je bila morala ves čas na najvišji ravni. Prav tako tudi odločenost, da s stavko uspejo.

Stanislav Rožanc je tudi povedal, kako je bilo, ko jih je v jami obiskala predsednica takratne vlade Alenka Bratušek, kar boste lahko videli tudi na fotografijah, ki prikazujejo stavko od prvega do zadnjega četrtega dne, 14. marca, ko so se rudarji vrnili na svetlobo. Pred jamo v Hrastniku jih je pričakala ogromno množica podpornikov stavke in tudi mnoge novinarske ekipe. Med njimi sva bila tudi s takratno sodelavko na ETV Stanislavo Radunovič, s katero sva pokrivala stavko in pripravila skoraj enourno reportažo. Stanislav Rožanc nam je pojasnil tudi, zakaj se je moral takratni direktor rudnika RTH Bojan Jelen pred vsemi rudarji v jami opravičiti za besede, ki jih je izrekel še pred stavko. Več pa v oddaji.

Vabljeni k ogledu oddaje