Spremembe zdaj

KrekVodilo dr. Janeza Evangelista Kreka je bilo, da je potrebno vedno narediti vse, kar je v tvoji moči, da pomagaš pomoči potrebnim, da spreminjaš stvari na bolje. S tem argumentom je celo utemeljil razliko med socialisti in svojim krščanskosocialnim gibanjem. »Razlika med nami in socialisti je v tem, da socialisti zmeraj govorijo: »najprej oblast, potem bomo pa nekaj naredili«, medtem ko mi pravimo: »ne glede na to ali smo na oblasti ali ne, bomo naredili, kar zmoremo in je naša dolžnost«. To dr. Krekovo stališče mi je prenesel Ivan Oman, njemu pa Ivan Dolenec, dr. Krekov sodelavec in njegov prvi biograf. Dolenec in Oman sta bila prijatelja.

Podobno stališče, kot ga je imel dr. Krek, predstavi tudi papež Benedikt XVI v zbirki esejev Evropa, kje si?: Izzivi prihodnosti. Tudi on uči, da so kristjani dolžni pod vsako oblastjo delati v skupno dobro vse, kar je v njihovi moči.

Zadnje čase slišim precej negodovanja in celo zamorjenosti. »Ah, saj se ne da nič narediti. Levica ima dvotretjinsko večino in lahko dela kar hoče.« Res ima levica dvotretjinsko večino. Res morda oni mislijo, da lahko delajo, kar hočejo, vendar to še zdaleč ni res. To se je pokazalo tudi predvčerajšnjim, ko se je Janez Janša, po nezakonitem, protiustavnem in nesramnem poslanskem izgonu, kot zmagovalec vrnil v parlament.

Veliko bolj je res, da lahko mi v civilni družbi, ki nimamo nobene oblasti, delamo, kar hočemo. Pravzaprav so največje ovire našemu delovanju tiste, ki si jih sami postavimo v svojih glavah. Moja civilnodružbena izkušnja je, da je najboljši čas za delovanje takrat, ko niso na oblasti tisti, ki naj bi bili tvoji »naravni zavezniki«, ampak takrat, ko so na oblasti »naravni nasprotniki«. To je pri nas zaenkrat najboljši humus za delovanje svobodne in neodvisne civilne družbe. Tiste, ki ni prisesana na davkoplačevalski denar, ampak se napaja z vizijo boljšega, lepšega in pravičnejšega jutri.

Zato ne odlašajmo! Delajmo spremembe zdaj. Povsod, kjer imamo ideje za izboljšave.

Na področju prizadevanj za družine, smo v teh mesecih od nove vlade zahtevali uveljavitev rešitve za nakup vinjet za družine s štirimi in več otroki ter družine z invalidom oz. osebo s posebnimi potrebami, ki za svoj družinski avto potrebujejo kombi. Lani sta nam uspela prisluhniti Alenka Bratušek in minister za promet Samo Omerzel, sedanji predsednik vlade in njegov minister za promet, pa se na naša opozorila s konca oktobra še nista odzvala, 1. decembra pa se bodo vinjete že začele prodajati. A mi bomo vztrajali, saj verjamemo, da tem družinam vsak privarčevani denar prav pride.

Smo tudi v tednu Karitas, ko je v Celju organiziran tradicionalni Klic dobrote, kjer dobrotniki pomagajo Karitas zbrati nujno potrebna sredstva za lajšanje stisk najrevnejših družin po vsej Sloveniji. Številni nastopajoči glasbeniki, pevci, zbori, plesalci in drugi umetniki bodo tudi letos s svojim zastonjskim nastopom nagovorili slovensko javnost. Vsi verjamejo, da lahko nekaj naredijo in da zmoremo, k čemur nas vzpodbuja tudi dr. Krek.

Jutri, 27. novembra, bo obletnica njegovega rojstva. Poklonimo se mu z obljubo, kaj bomo obrnili na bolje. In to tudi naredimo.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.