Spoštovani gospod Zoran Janković, župan mesta Ljubljane!

Z velikimi in dragimi investicijami ste si prislužili, da ste še naprej župan Ljubljane. Vendar ne najlepšega mesta na svetu, kot ste zapisali v predvolilnem letaku. Morda tako zgleda od daleč, ali ob »diplomatskem« obisku in v izrazih vljudnosti. Pa še to je malo verjetno in vam je to volilno geslo nekdo prišepnil.

Ukradite si malo časa za obisk (tudi malo širšega) območja Metelkove, pa boste videli , da je ta del mesta, kljub temu, da je v bližini (ali na poti od ali do železniške postaje) našega ponosa, Kliničnega centra in Otroške klinike, zaradi grafitnih čečkarij prej svinjak, kot del prestolnice s svetovnimi ambicijami.

Iz medmrežja se vidi, da ste “čačko-grafitov” lotili že v prejšnjem mandatu. Nekaj rezultatov se pozna v centru Ljubljane, kjer so se vaše službe »grafitov« lotile strokovno. Na omenjenem območju pa so se stvari samo slabšale, čeprav tu pogosto niso potrebni posebni strokovni posegi. Marsikje bi bilo dovolj, da bi sramoto samo prepleskali.

Pričakovali smo, da se boste tega lotili preden je Ljubljana v lanskem letu postala prestolnica knjige. Pa ni bilo nič! Sedaj, ko vemo, kako velike so vaše ambicije v zvezi z »lepotico« Ljubljano, pa vas želimo spomniti na to sramoto.

Seveda niso vsi grafiti čačke. Prav je, da so dobri izdelki, med katerimi imajo nekateri celo umetniško vrednost, ustrezno obravnavani npr. na razstavah, kot je bila poleti na bregovih Ljubljanice. Tudi je prav, da legalne študentske ekipe z dovoljenjem mestne uprave z grafiti prekrivajo prazne in ne posebej vzdrževane zidove, kot je npr. obzidje dvorišča bivše tovarne Rog, kar se dogaja te dni.

Res je, da grafiti poživijo mesto, vendar ne povsod. Pred vsem pa ne smejo biti čečkarije. O tem nas prepriča npr. grafit na izhodu iz podhoda pod Celovško cesto na severni strani. Posebno v sončnem vremenu človeka prevzame spodbuden občutek, ko iz teme podhoda zagleda svetlo, izrazito, dinamično figuro.

Če se bo izkazalo, da javno izdelovanje grafitov, kot je vpeljano sedaj, ne daje pričakovanih rezultatov, tj. prispeva h kultiviranju mesta , določite mentorja, ki bo delo usmerjal. Tudi je prav, da posebne ekipe strokovno odstranjujejo barve s kamnitih površin in jih prekrivajo z laki, s katerih se barvo z lahkoto odstrani.

Vendar vse to delo poteka prepočasi. Opisane sramote Ljubljane se moramo znebiti čim prej. Zidov, kjer je dovolj, da grafite prepleskamo, naj se loti »leteča« ekipa. Poučno pa bi bilo, če bi »spravili skupaj« poslance DZ, ki so pred leti preprečili sprejetje zakona, s katerim bi ostreje nastopili proti grafitnim huliganom, ter jim razdelili čopiče in barvo.

Ko bo Ljubljana očiščena grafitnih packarij, ko bomo z užitkom stopili tudi v nekoliko bolj zamaknjeno ulico, morda do prihodnjega dneva “Očistimo Slovenijo”, vam bomo za lepotico Ljubljano tudi čestitali. Vam pa v tem trenutku čestitamo za ponovno izvolitev tako, malce na kredo, v upanju, da boste dali Ljubljani tudi lepoto, duha in vsebino. Saj veste: »Bistvo se skriva v drobnih stvareh.«

 Foto: Minet