Spominjamo se 75. obletnice kapitualacije Italije in padca fašizma

Študijski center za narodno spravo pripravlja okroglo mizo ob 75. obletnici padca fašizma in obletnici kapitualcije Italije.

Okrogla miza bo ki bo v ponedeljek, 17. septembra 2018, ob 11. uri, v prostorih Študijskega centra za narodno spravo, Tivolska 42, Ljubljana. O dogodkih, ki so usodno zaznamovali 20. stoletje, bodo razmišljali dr. Mira Cencič, dr. Matevž Tomšič in dr. Renato Podbersič.

Letos mineva petinsedemdeset let, odkar je v južnem delu Evrope prišlo do zelo pomembnih dogodkov, to sta padec fašizma 25. julija in kapitulacija Italije 8. septembra 1943. Temu je na Slovenskem sledil razmah partizanskega gibanja in obračun s političnimi in vojaškimi nasprotniki. Pripadniki Jugoslovanske vojske v domovini (slovenski četniki) so bili uničeni v Grčaricah, pripadniki vaških straž pa poraženi na Turjaku.

Oba dogodka sta zaključila obdobje, ko se je spričo velikega preobrata na svetovnih bojiščih, hudih porazih sil osi v Rusiji in v Afriki ter velikega porasta osvobodilnih gibanj v vseh slojih italijanske družbe vedno bolj krepilo nezadovoljstvo nad Mussolinijem in njegovim zavezništvom z nacistično Nemčijo. Samo odstranitev Mussolinija so izpeljali trije:
italijanski kralj Viktor Emanuel III., visoki predstavniki vojske in odpadli fašistični krogi.
Slednji so predvsem nasprotovali Mussolinijevi osebni diktaturi, ki se je z leti večala, vendar so želeli hkrati reševati zavoženo pot fašizma.