Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji

Pregled častne čete

V četrtek, 8. septembra, je v krogu svoje družine na dvorcu Balmoral na Škotskem umrla 96-letna kraljica Elizabeta II. Zgodovinska osebnost, ki je simbolizirala trdnost in zaupanje. Prav vsi svetovni mediji se je spominjajo kot monarhinje z najdaljšim stažem v britanski zgodovini. Prevevali so jo modrost, dostojanstvo, šarm, bila je visoka moralna avtoriteta, ki je služila svojemu narodu.
Imel sem srečo, da sem lahko 20. oktobra 2008 z Brda poročal o obisku angleškega kraljevega para, tedaj 82-letne kraljice Elizabete II. in princa Philipa, vojvode Edinburškega.

Za začetek protokolarni spodrsljaj predsednika Türka, naprej je šlo brez napak

Ob obisku na Brdu je pred pregledom častne čete prišlo do protokolarnega spodrsljaja. Takratni predsednik dr. Danilo Turk je eno najbolj ikoničnih osebnosti svetovne zgodovine, ko je hotela na pregled čete, ustavil tako, da jo je prijel z desno dlanjo za levi komolec. To po protokolu v nobenem primeru ni dovoljeno. Takrat so o tem poročali tudi nekateri angleški mediji.
Zvečer je bila slavnostna večerja v Kristalni dvorani gradu Brdo. Njeno veličanstvo je v zdravici povedalo, da sta državi navezali prve stike že pred več sto leti. Leta 1687 je znani polihistor Janez Vajkard Valvazor zaradi svojega prispevka k razumevanju narave postal izvoljeni član britanske Kraljeve družbe. V času obiska so imeli v knjižnici gradu Brdo še originalno knjigo Slava vojvodine Kranjske, v kateri je natančno opisano presihajoče Cerkniško jezero. Pred leti so to rariteto in zaklad podarili NUK-u.

Kralj Karel III., takrat princ Charles, se je iskreno zanimal za sonaravno kmetovanje

S prijateljem Ivom Skumavcem sva bila v Zgornji Radovni. Novembra 1998 je bil tam waleški princ Charles, prestolonaslednik, zdaj kralj Karel III., ki je v petek že čustveno nagovoril ljudstvo in svet.
»Obisk v TNP ni bil predviden, a je sedanji kralj vztrajal, da gre pogledat in preverit, kar mu je povedala lady, ki sem jo kakšno leto prej gostil in peljal na Vršič. Navdušila se je nad Slovenijo in to prenesla na prijatelja, strokovnjaka za varstvo okolja in naravno kmetovanje,« je povedal takratni direktor TNP Janez Bizjak. Sicer že četrt stoletja raziskuje sledi rudarjenja v bronasti dobi na Gorenjskem. O princu je povedal:

»To, da naj bi princ stopil v kravjek na kmetiji v Radovni, ne drži, zgodbo so si izmislili poročevalci, jezni, ker niso bili pravočasno pred drugo kmetijo, kamor se je Charles odpravil peš skozi Brine. Še prej sta bila z gostiteljem, takratnim predsednikom Milanom Kučanom pod slapom Peričnikom.«

Na kmetiji pr Vrbank se obiska še dobro spominja Marjeta – Meti – Željko, ki se ukvarja z ekološkim kmetijstvom. Povedala je:

»Zdajšnji kralj Karel III., takrat princ Charles, si je ogledal kravji in ovčji hlev. Pri vhodu je bil na zidu obešen koš s senom. Potipal in povonjal ga je, pozdravil nas je; mamo, Jaka, Lenko, Sabino in mene, nato so odšli peš čez travnike proti Požrvu, čeprav se je že temnilo.«

Zanimal se je tudi za kralja Aleksandra Karadžordževića

Na kmetiji pr Požrvu, tam je bil nekoč doma kraljevi lovec, ki je vodil na lov kralja Aleksandra Karadžordževića, je ohranjena fotografija, kjer je ob kralju in lovcu še mojstranski hotelir. In prav to si je želel videti Charles.
V hiši, kjer je na nosilnem stropniku vrezana letnica 1764, je bilo vse pripravljeno za sprejem. Takrat 13-letni Klemen Zima, ki zdaj gospodari na kmetiji, se še dobro spominja visokega obiska.
»Visoki gost je pozdravil staro mamo Angelo, strica Tomaža, ki je bil takrat gospodar, pa mojo mamo Kristino in brata Gregorja,« se je spominjal Klemen. Dodal je, da so ženske z okoliških kmetij pripravile pogostitev, vse od domače zaseke do potice.
Sedanjemu kralju Karlu III. je stregla Tanja Lipovec s kmetije pr Psnaku, kjer je bil doma legendarni nosač tovorov s konji na Kredarico.
Tudi ona ima doma v okviru nekaj fotografij kot spomin na odmevni obisk princa Charlesa v Radovni.

Na Blejskem otoku sta pozvonila oba, princ Charles in Milan Kučan

Sedanji župan Bleda Janez Fajfar je bil tisto leto še vodja Vile Bled. Sprejel je visokega gosta in mu zaželel dobrodošlico. Po obisku Blejskega otoka, kjer sta za zvon želja pozvonila tako sedanji kralj Karel III. kot Milan Kučan, so gostitelji odpeljali gosta na ogled vinske kleti v takratni vili Rog, nedaleč stran od sedanje obnovljene vile Zlatorog.
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II.
Naj počiva v miru!