Sonja Ramšak tudi, kako sta se pogajala Janković in Janša

Sonja Ramšak Foto: I. Gošte

Sonja Ramšak je odraščala v sedemčlanski delavski družini. Njeno otroštvo je bilo srečno. Podobno je poskušala nuditi tudi svoji hčerki Anji. Sodi med tiste, ki se lahko pohvalijo, da je leto ali dve košarko trenirala pod taktirko legendarnega košarkarskega trenerja Zmaga Sagadina. Ker je bila vedno pridna in delavna, je tudi njegove zahtevne kondicijske treninge zdržala. Lažje, ker je pred tem trenirala atletiko.

Poklicno in strankarsko je od blizu spoznala kar tri obrambne ministre, Karla Erjavca, Ljubico Jelušič in Janeza Janšo. Slednjega kot predsednika stranke SDS, kjer je bila poslanka in je en mandat opravljala celo delo podpredsednice stranke. Izgleda, da je bilo podpredsedniško mesto v tej stranki za nekatere usodno. Tako kot je sama izstopila iz stranke, sta izstopila še nekdanji podpredsednik Ivo Hvalica in dr. Miha Brejc.

Kar nekaj nekoč pomembnih članov stranke pa so se začasno ali pa za vedno iz stranke umaknili. Recimo dr. Romana Jordan, nekdanja ministra dr. Žiga Turk, Dragutin Mate, starosta stranke Vera Ban, Andrej Čuš, Zvonko Lah, Franc Pukšič, Mirko Zamernik, če omenimo le nekatere.

Po nekajletnem »počitku« od politike, se je na letošnjih predčasnih parlamentarnih volitvah odločila kandidirati na skupni listi Franca Kanglerja in Aleša Primca pod imenom Združena desnica. Po namerni ali nenamerni napaki s spolnimi kvotami, ki jo je »zakuhal« Aleš Primc, se potem ni strinjala z njegovim predlogom, da naj volivci Združene desnice svoj glas rajši kot njim dajo SDS ali kaki drugi pomladni stranki.

Kako sta se pogajala Janković in Janša

V oddaji je povedala še, da je vesela zmage svoje nekdanje stranke. Meni pa, da bo imel Janez Janša težko pot do oblikovanje vlade. Vendar vseeno upa, da mu bo uspelo sestaviti vlado. Kot podpredsednica stranke je bila po predčasnih volitvah leta 2011 tudi članica pogajalske ekipe, zato je lahko nekaj povedala, kako so potekala pogajanja med takratnim zmagovalcem volitev Pozitivno Slovenijo Zorana Jankoviča in SDS. Kot zanimivost naj izpostavimo naslednjo njeno izjavo: »Ko Zoran Jankovič leta 2011 ni uspel sestaviti vlade, nas je poklical na pogovore in nam dejansko ponujal vse. Želel je vlado Janeza Janše in Pozitivne Slovenije. Vi samo povejte, kaj želite.« Pogajanja so stekla in jih je bilo več. Ponujal jim je tudi mandatarstvo, sam pa bi ostal župan.