Smej se in svet se bo spremenil

Hiša v Velenju
Smej se in svet se bo spremenil Foto: Aleš Čerin

U smile, world change

Hišo z napisom “U smile, world change”, ki je bil z manjšimi črkami preveden tudi v slovenščino (Smej se in svet se bo spremenil.) sem “srečal” v parku v Velenju. Pa sem se vprašal, če se svet res spremeni samo zaradi dejstva, da bi se jaz smejal. Zakaj pa naj bi se svet spremenil, če se bom smejal? Kako pa moj smeh sploh lahko spremeni svet?

Sam pravzaprav ne verjamem v to, da se svet spremeni, samo zato, če si jaz nadenem nasmeh na obraz. Samo zaradi videza nasmeha na obrazu, akta smejanja samega, se svet ne bo prav nič spremenil. To bi bilo preveč enostavno. In ljudje smo se v družbi izobilja in pričakovanja stalne rasti kar navadili na to, da lahke poti vodijo k zagotovljenemu uspehu ali kot pravi Seth Godin, ameriški podjetnik, marketinški strokovnjak in govorec: “Večina ljudi išče poti k uspehu, ki so lahke in gotove, a večina poti ni takih.” Pot k uspehu ni in ne bo ne lahka, ne gotova. Pa v to prepričaj Slovenca. Nikakor!

Nasmeh brez del je mrtev. Z njim je tako kot z vero. Nasmeh brez del ljubezni in usmiljena je samo prijetna fasada, nekakšna naučena obrazna grimasa, ki jo poznamo pri politikih. Čez čas jo ljudje prepoznamo kot “nastavitev obraza” na nasmeh tako za publiko.

U say, world change

Podobno kot z nasmehom je tudi z našimi besedami. Že kot starši smo čisto iz sebe od sreče, če otrok le reče, da se bo spremenil. Kaj pa drugi dan “pravijo” njegova dejanja, kar preprosto pozabimo in ga ne “potegnemo za jezik”. Tako pravzaprav vzgajamo otroke v odrasle, ki imajo brezbrižen odnos do izrečenega, pravzaprav vzgajamo za to, da se besed sploh ne povezuje več z dejanji, ki morajo besedi slediti.

Pa naj izpostavim tokrat le en stavek, ki sem ga pred časom slišal od predsednice vlade in mi ne da miru. Napisal ga je tako in tako kakšen “spin doktor”, šolan za zamegljevanje realnosti. Če nam predsednica vlade po tem ko so nam (pazite!) drugi in za drag denar izračunali, da znaša primanjkljaj naših, slovenskih bank 4,7 milijard evrov, reče: “Danes je dan, ko smo vam dokazali in pokazali, da znamo.”, ji mi kar verjamemo, da res zna.

Novinarji je niti ne vprašamo, kaj pravzaprav konkretno predstavlja tisto znanje, ki so ga dokazali in pokazali. Pravzaprav je predsednica in njena vlada pokazala, da sploh ni imela pojma, koliko primanjkljaja se je skrivalo v bankah (to so morali izračunati drugi), z nadaljnjim povečevanjem zadolževanja pa je le pokazala, da se zna zadolžiti za obresti, ki jih bodo odplačali naši otroci. To pa je znanje!

Besede brez del so mrtve in sploh nimajo smisla, razen za zavajanje. To vemo. A kaj ko smo ljudje – volivci, tako otopeli, da besed niti ne povezujemo več z dejanji. Sploh nas ne zanima, da bi izrečene besede preverjali. Pri tem pademo tudi novinarji, ki bi lahko – predvsem politike –  za izrečene besede “potegnili za jezik”, jih analizirali in ovrednotili. Nekaj takega so se lotili na spletni strani Metina lista, kjer izrečeno poskušajo objektivno analizirati in z nekakšnim “resnicometrom” označiti verodostojnost izrečenega. Čestitke za lep zgled.

Foto: Aleš Čerin