Jože Bartolj: Bila je Osankarica, prihajajo Dražgoše

Kaj ne bi mogli na tragične trenutke naše zgodovine, kot so Osankarica, pot 14. divizije ali Dražgoše, po 70 letih in več, pogledati v luči tolikih (nepotrebnih) smrti, tolikih izgubljenih prihodnosti nedolžnih, da bi bile mogoče samo besede žalosti in joka?

Andrej Tomelj: Jezik me srbi zaradi novotarij v slovenskem jeziku

Drečka, nova beseda, ki je bila izbrana in razglašena za besedo leta 2018, je vsekakor duhovita. Ne mislim  ugibati, ali se bo njena raba prijela ali ne, z osuplostjo pa ugotavljamo, v kakšnem neverjetnem razmahu je dejavnost, pri kateri naj bi se uporabljalo skrivnostne predmete, ki jih poimenujemo z novo besedo.

Izprazni, spremeni, zlorabi

Propaganda na plakatu je le še eno vsiljevanje ideologije spola kot neke sorte nove uradne ideologije, čeprav smo se komaj, pa ne še čisto, izvili iz totalitarne »uradne ideologije«, komunizma. Je pa res, da je ideologija spola naravna naslednica levičarskega totalitarizma, ki z zlorabo države in zakonodaje vsiljuje svoje arbitrarne poglede.

Poslavljanja

Vstopili smo v advent, v tisti čas leta, ki vsakič znova spomni na začetek konca koledarskega leta. Ko vabi advent v tišino notranjega pričakovanja, se po mestih, ulicah in hišah prižigajo bleščeče luči. Dva vulkanska … Beri dalje

Smej se in svet se bo spremenil

Hišo z napisom “U smile, world change”, ki je bil z manjšimi črkami preveden tudi v slovenščino (Smej se in svet se bo spremenil.) sem “srečal” v parku v Velenju. Pa sem se vprašal, če se svet res spremeni samo zaradi dejstva, da bi se jaz smejal. Zakaj pa naj bi se svet spremenil, če se bom smejal? Kako pa moj smeh sploh lahko spremeni svet?