Ljudje so lačni resnice in tudi čas je zanjo napočil

Slovenski razkol je knjiga, namenjena vsem, ki bi radi razumeli preteklost. Slovenski razkol je namenjen ljudem naveličanim potvarjanja zgodovine, zanikanja zločinov, prikrivanja trupel, nedostojnega odnosa do prikritih grobišč … Vsega tega je preveč, ker ljudje instinktivno čutijo, da to hromi ne samo posamezne družine ampak nacijo v celoti. Vsega tega je preveč, ker ljudje instinktivno čutijo, da to hromi ne samo posamezne družine ampak nacijo v celoti.

V dobi interneta se redko zgodi, da bi v treh mesecih morali kar dvakrat izvesti ponatis knjige. V zadnjem tednu februarja so Mohorjeve založbe že tretjič dale v prodajo monografijo dr. Jožeta Možine z naslovom Slovenski razkol. Gre za razširjeno doktorsko disertacijo in je sad njegovega dvajsetletnega raziskovanja, zbiranja arhivskega gradiva in pričevanj.

Slovenski razkol lahko brez stroškov poštnine naročite s klikom na NAROČILO

Ljudje so lačni resnice in tudi čas je zanjo prišel

Jože Možina je knjigo predstavil tudi v Šentvidu v Ljubljani. Na srečanju, ki sta ga pripravila župnija Šentvid nad Ljubljano in Društvo Blaž Potočnikova čitalnica, je spregovoril o tem, ali so glede na že dvakrat razprodano knjigo, ljudje »lačni« te tematike:

»Prvi ponatis je šel v šestih dneh, drugi v dobrem tednu, tretji tudi. V ponedeljek sem dobil knjige in jih v prosti prodaji skoraj ne bo več. Tako, da bodo samo še za predstavitve. Da, ljudje so lačni tega in tudi čas je za resnico. Smo vendarle leta 2020, in to življenje v tej delni laži, ukvarjanje z lažjo, potvarjanje zgodovine, zanikanje zločinov, prikrivanje trupel, nedostojen odnos do prikritih grobišč, vsega tega je preveč, ker ljudje instinktivno čutijo, da to hromi ne samo posamezne družine ampak nacijo v celoti.«

Možina predstavitve knjige Slovenski razkol po Sloveniji razume kot neke vrste romanje. Vesel je, da se preko monografije Slovenski razkol dogaja neke vrste proces, ki je za ta narod potreben.

»Knjiga seveda govori o preteklosti, ampak govori in to se vidi tudi iz velikega obiska na prireditvah, tudi o sedanjosti, saj govori o preteklosti, ki ni izživeta, ki je zamolčana, ki je zatolčena, ki hromi naše družine in narod v celoti. Zato je ukvarjanje z zgodovino na takšen način, kot se dogaja sedaj, tudi preko te knjige, pravzaprav investicija v sedanjost in prihodnost.«

Veseli nas, da se je predstavitve udeležilo veliko ljudi, Možina pa je ob sklepu prejel v dar repliko piramide, ki spominja na lansko 150-letnico Vižmarskega tabora (BPČ).

Slovenski razkol lahko brez stroškov poštnine naročite s klikom na NAROČILO