I. Oman: ”Naj lastovka slovenske pomladi poleti še enkrat, da prinese še osvoboditev”

Veliko število članov in delegatov Slovenske ljudske stranke (SLS) iz vse Slovenije se je v soboto, 29. septembra 2018, zbralo v Športni dvorani Marof v Novem mestu na izrednem volilnem in programskem kongresu stranke.

Na kongresu SLS je 158 delegatov izvolilo novo vodstvo. Za predsednika stranke sta svoji kandidaturi vložila Marjan Podobnik in Janez Lencl, slednji je v želji po simbolni enotnosti stranke odstopil od kandidature za predsednika. Novoizvoljeni predsednik je tako postal Marjan Podobnik, ki je SLS vodil že v času, ko je stranka dosegla najboljši rezultat v svoji zgodovini. Izvolili so tri podpredsednike stranke ki so: Modest Motaln, Suzana Lara Krause in Franc Bogovič in novih deset članov izvršilnega odbora ter pet članov nadzornega odbora. Predsednik Glavnega odbora SLS ostaja Miran Gorinšek.

Marjan Podobnik: Skupaj bomo znova močni

Novoizvoljeni predsednik SLS Marjan Podobnik je v svoji kandidaturi poudaril, da se globoko zaveda simbolnega in dejanskega pomena, ki ga ima hrana – hrana za telo in duha. Naš vsakdanji kruh je doma pridelana hrana, ki je edino pravo jamstvo za trajno samooskrbo, ki skupaj z razvitimi družinskimi podjetji in kmetijstvom prinaša tudi številna kakovostna delovna mesta. Prav zato v SLS želimo birokratsko in finančno razbremeniti v prvi vrsti samozaposlene z uvedbo prijaznejše pavšalne obdavčitve. Prav tako želimo kakovostno javno upravo z dobrimi odločitvami za državljane. Izpostavil je tudi pomen boljših finančnih pogojev za občine ter povečanje njihovih pristojnosti, posebno na področju gradbenih dovoljenj in drugih soglasij, ki so po nepotrebnem v pristojnosti ministrstev. Ko govorimo o hrani za duha, pa ne moremo mimo zahteve po pravičnem pravosodnem sistemu, ki temelji na v ustavi zapisanem dejstvu, da smo vsi enaki pred zakonom. Tudi občutek varnosti igra pri tem pomembno vlogo. SLS je doživela vzpone in padce, na katerih smo se vsi skupaj veliko naučili. Skupaj bomo znova močni, je še izpostavil novi predsednik SLS Marjan Podobnik.

Programska prenova SLS

Slogan kongresa SLS »Mi smo družina« odseva veliko željo SLS, da se Slovenke in Slovenci znova povežemo v svoji edinstvenosti, skupnih koreninah in temeljnih vrednotah, kot so družina, slovenstvo, družinsko podjetništvo in kmetijstvo, pa tudi vrednote solidarnosti in povezanosti med ljudmi, še posebej pa tudi na področju politike. Predlagane resolucije odsevajo zlasti željo novoizvoljenega vodstva SLS, da se stranka tudi programsko prenovi in javnosti ponudi rešitve, ki bodo Slovenijo spreminjale na bolje na naslednjih lokalnih in evropskih volitvah. Resolucija o slovenstvu je požela veliko navdušenje udeležencev, saj spodbuja spoštljiv odnos do slovenstva, do slovenske besede in slovenske kulture, ki smo jo srčno zapisali v viziji ob nastanku slovenske države. Z resolucijo o obrtnikih, podjetnikih, kmetih in hrani se je SLS zavzela za uvedbo pavšalne obdavčitve samozaposlenih, kmetij z dopolnilno dejavnostjo, samostojne podjetnike in druga slovenska mikro podjetja. Večjo skrb za lokalno pridelano hrano in trajnostni razvoj podeželja pa so izražali v svojih razpravah mnogi razpravljavci kongresa.

Zbrane je nagovoril starosta SLS in njen prvi predsednik Ivan Oman, ki je kongres navdušeno popeljal v zgodovinski trenutek kmečkega upora 12. maja 1988 ob ustanovitve Slovenske kmečke zveze – temelja za nastanek slovenske države.

Priklicati je treba lastovko slovenske pomladi, da poleti še enkrat in prinese poleg osamosvojitve še osvoboditev, je bil odločen Oman.

Do kongresa je SLS zadnje štiri mesece vodil podpredsednik SLS in predsednik Inštituta dr. Antona Korošca Primož Jelševar, ki je zbrane opozoril, da je tokrat stranka še bolj enotna, povezana in združena v duhu nekdanje veličine in mlade energije. Mi smo družina, mi smo kmetje, mi smo mladi in mi smo upokojenci, mi smo zasmehovani zaradi politične barve, a ne le to, mi smo skupaj pripravljeni videti svetlejšo prihodnost nas vseh, je z zanosom poudaril Jelševar.

Kongresa se je udeležilo tudi mnogo vidnih slovenskih političnih gostov: Janez Janša (predsednik SDS), Lojze Peterle (evropski poslanec iz NSi), Zdravko Počivalšek (aktualni gospodarski minister iz SMC), Alojzij Kovšca (predsednik GAS in Državnega sveta RS), Franc Kangler (predsednik NLS), Rok Andrée (predsednik Piratske stranke Slovenije), Gregor Macedoni (župan MO Novo mesto), Metka Zevnik (Glas za otroke in družino) in drugi. Odlično vzdušje je prevevalo zbrano več kot sedemsto glavo množico ves dan v želji, da ponovno zedinijo SLS in ji povrnejo ugled, ki ga je imela pred desetletji. Kongres sta pospremili tudi poslanici iz tujine: predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Josepha Daula in predsednik poslanske skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfreda Webra.

Vir: SLS