Tino Mamić : Duhovniki žrtve pedofilov

Duhovniki doživljajo velike pritiske. Zaradi demografskih sprememb in birokracije so vse bolj obremenjeni. Večinoma preobremenjeni, velikokrat izgoreli. A ostajajo tiho in delajo naprej. Tako kot stoletja doslej.

Zavezani celibatu, skromnosti, delavnosti in pobožnosti. Zaradi vseh teh odrekanj ni nič čudnega, da so prav duhovniki tisti, ki so narod ohranili in ga narodno in kulturno ozavestili. Duhovniki so bili vedno nosilec narodovega razvoja, tako filozofskega kot gospodarskega. Slovenski duhovniki so odkrivali nove svetove in po njih se zato imenujejo mesta in pokrajine. Slovenski duhovniki so opismenjevali in izobraževali ljudi, napisali prve slovenske besede in napisali prvo slovensko knjigo. Slovenski duhovniki so ključno prispevali, da je Slovenija leta 1918 ustanovila svojo prvo državo skupaj s Hrvati in Srbi. Slovenski duhovniki in slovenski kristjani so bili najmočnejša opozicija komunistični diktaturi, pa tudi glavni nosilec demokratičnih sprememb in osamosvojitve.

Duhovniki so tarča

Sam bi med vsemi poklici na svetu ravno duhovniškega postavil kot najpomembnejšega. Mediji, posebej slovenski, pa so ravno do duhovnikov neprizanesljivi in velikokrat sovražni. Pa tudi ljudje radi na internetu pobrskamo, kakšna je cena avtomobila, ki si ga je kupil župnik. Hitro opazimo in to še hitreje povemo naprej tudi, ko gre župnik v kako boljšo restavracijo.

Zato so prav slovenski duhovniki postali prva asociacija ob besedi pedofilija. O pedofilskih škandalih duhovnikov se namreč na dolgo in široko poroča. Ne pove pa se, da je zločinov duhovnikov pedofilov bistveno manj, če jih primerjamo s število zločinov očimov pedofilov, stricev pedofilov, učiteljev pedofilov in trenerjev pedofilov.

Dovolj je

Pred dnevi sem govoril s starejšima duhovnikoma. Govorila sta z bolečino in obsodbo pedofilije med duhovniki. Pozdravila sta tudi civilnodružbeno pobudo Dovolj.je, ki pomaga Cerkvi pri samoočiščenju. Povedala pa sta tudi tole misel. Cerkev je začela obračunavati s pedofilijo v svojih vrstah in bo, čeprav prepozno, to v nekaj letih uredila. Država pa tega še ni začela. In ne vemo niti, kdaj bo začela. Če bo začela.

V Sloveniji statistični podatki kažejo, da je zlorabljena kar petina vseh otrok. V številkah to pomeni kakih 70.000 otrok. Policija letno obravnava samo kakih 140 primerov. Največ pedofilije je znotraj družine, potem znotraj sorodstva, nato v šolstvu. Pedofilija znotraj Cerkve je na četrtem mestu. Glede na poročanje medijev bi sklepali, da je na prvem mestu.

Slovenski duhovniki, duhovni potomci Čedermacev, so danes v izredno nehvaležnem položaju, tarča posmeha in stereotipnih obtožb.

Dejansko pa jim največ škode naredi peščica homoseksualno aktivnih duhovnikov, ki duhovniško suknjo zlorablja za dosego svojih užitkov, časti in bogastva. Glavni vzrok za pedofilske zločine je ravno v tej združbi. Heteroseksualne pedofilije je namreč med tovrstnimi zločini razmeroma malo, le kaka petina. Tako pravi statistika. Štiri petine pedofilskih zločinov je homoseksualne narave. Čeprav je homoseksualcev v populaciji samo pet odstotkov. Pet odstotkov ljudi je tako krivo za 80 odstotkov zločinov.

Izločitev

Te duhovnike bi bilo treba čim prej izločiti, so prepričani duhovniki, s katerimi sem se pogovarjal. Še pomembnejši od kaznovanja pa so preventivni ukrepi. Gejevski lobi v Cerkvi se bo sesul sam vase, ko v Cerkvi ne bo imel več hrane: časti, oblasti in denarja. Klerikom gejevskega lobija se lahko čez noč odvzame vso moč, če se jih iz dobro plačanih služb premesti na slabše plačana mesta, kjer je veliko dela.

Slovenska Cerkev, tako laiki kot škofje, bi morali naše duhovnike bolj zaščititi. Predvsem tako, da bi brezkompromisno začeli boj proti homoseksualnemu lobiju.