Slovenija ni Bruslju popolnoma nič dolžna, svobodo smo si sami izborili

Sophie in’ t Veld / Foto: TW

Na Planet TV so ekskluzivno razkrili komunikacijo med pristojnimi službami Evropskega parlamenta in Kabinetom predsednika vlade RS, ki dokazuje, da je bilo pred nastopom predsednika vlade Janeza Janše pred skupino za spoštovanje demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic o vladavini prava in medijski svobodi v Sloveniji vse dogovorjeno in pripravljeno za predstavitev videoposnetka, ki ga je nato samovoljno umaknila predsedujoča Sophie in’ t Veld.

Dogovarjanje o predvajanju videoposnetka je sprva potekalo prek slovenskega veleposlanika v Bruslju Iztoka Jarca, ki je v internem zaznamku prenesel potrditev predsedujoče in’ t Veldove, da bodo omogočili tudi grafično predstavitev.«

»Vse je pripravljeno! Držimo pesti, da bo sistem sodeloval,« je Jonathan Corner z oddelka informacijskih tehnologij Evropskega parlamenta več kot uro in pol pred predstavitvijo slovenskega premierja Janeza Janše sporočil predstavniku vladnega kabineta. Corner je še tik pred Janševim nastopom znova potrdil, da je posnetek pripravljen. Nato je sledil samovoljen umik posnetka s strani predsedujoče Sophie in’ t Veld.

»In’ t Veld je potrdila, da so razprave časovno omejene, uvodoma bi imela PV Janša in MK Simoniti možnost uvodne predstavitve, ki ni daljša od 10–15 minut, sledijo vprašanja delovne skupine po načelu vprašanje/odgovor. Če bo želja po grafični ureditvi, bodo to tudi omogočili,« se glasi interni zaznamek med veleposlanikom Jarcem in vladnim kabinetom.

Kot nekoč Beograd danes Bruselj

Kot smo lahko videli na dogodku, pa je ob prošnji predsednika vlade Janše za predvajanje posnetka prišlo do neverjetnega sprenevedanja predsedujoče: »Hvala lepa, predsednik vlade, ne vem natančno, kaj je v tem videu, ampak prejeli smo ga v zadnjem trenutku

Protest premierja Janše ni pomagal: »Pred tremi urami ste prejeli video. Prepričan sem, da so službe Evropskega parlamenta dovolj dobro plačane, da v tem času pripravijo tak kratek video za projekcijo

»Ampak ne moremo ga predvajati v tem trenutku, kajti tolmači tega videoposnetka ne bodo tolmačili. Videoposnetek nam je bil poslan tik pred sejo in bili smo izjemno prožni, skušali smo vam ustreči,« se je zlagala in’ t Veldova, kar dokazuje korespondenca med Jonathanom Cornerjem z oddelka informacijskih tehnologij Evropskega parlamenta in kabinetom predsednika vlade, ki je še več kot uro in pol pred sejo potrdil, da je vse pripravljeno za predvajanje videoposnetka. Corner je še tik pred Janševim nastopom (ob 15.18) znova potrdil, da je posnetek pripravljen, v kabinetu pa so ga spet opozorili, naj posnetek predvajajo po Janševem uvodnem nagovoru.

Slovenija ni Bruslju popolnoma nič dolžna, svobodo smo si sami izborili

 »O svobodi in demokraciji nam ne bodo pridigali z našim denarjem preplačani birokrati, ki so bili rojeni v blaginjo. Prav tako ne bomo nikoli pristali, da nas samooklicani varuhi svobode cenzurirajo,« je v odzivu poudaril premier Janez Janša, potem ko so na Planet TV razkrili, da je predsedujoča razpravi o medijih in novinarjih v Sloveniji Sophie in’ t Veld, samovoljno umaknila videoposnetek, ki bi razkril dejansko stanje glede svobode na tem področju pri nas.

»Slovenija ni Bruslju popolnoma nič dolžna. Svobodo in demokracijo smo si pred tridesetimi leti izborili sami,« je bil v odzivu jasen predsednik vlade Janez Janša ter nadaljeval, da se za vladavino prava in svobodo izražanja, za človekove pravice in temeljne svoboščine nekateri borimo in plačujemo ceno že 35 let. O svobodi in demokraciji zato po njegovih besedah ne bodo pridigali z našim denarjem preplačani birokrati, ki so bili rojeni v blaginjo.

Cenzure nismo dovolili Miloševiću, tudi Bruslju je ne bomo dovolili!

»Prav tako ne bomo nikoli pristali, da nas samooklicani varuhi svobode cenzurirajo.« Tega nismo dovolili Slobodanu Miloševiću niti ne bomo dovolili bruseljskim cenzorjem. Vse, kar je bilo v zgodovini cenzurirano, je prej ali slej postalo javno.

»Tudi video o medijski sliki v Sloveniji bo prav zaradi nesramne cenzure videlo več Evropejcev, kot bi ga sicer,« je bil še jasen predsednik vlade.

Viri: Twitter in Planet TV