Slavoj Žižek razloži, zakaj ne bi smeli pomilovati in romantizirati beguncev

zizekSlovenski filozof Slavoj Žižek je zaskrbljen glede evropskega odnosa do beguncev, pri čemer ne govori o populistični skrajni desnici. “Levica poskuša ignorirati problem, na primer poskušajo čim manj poročati o problemih z migranti,” je Žižek povedal za Quartz.

Marksistični filozof, kot ga imenujejo v članku, je v svoji zadnji knjigi Refugees, Terror and other Troubles with the Neighbors, izpostavlja razlike med zahodnjimi vrednotami in vrednotami tisočih, ki prihajajo v Evropo, grožnjo terorizma povezanega z migranti in neizbežne napetosti pri tekmovanju za službe in vire. “Moja knjiga je preprosto velik, obupan klic po tem, da o tem ne molčimo,” pravi Žižek.

Po lanskoletnih terorističnih napadih v Parizu je Žižek opozarjal liberalce, da se naj osvobodijo tabujev, ki jim preprečujejo odprto razpravo o problemih povezanih z ljudmi različnih kultur, ki prihajajo v Evropo. Pri tem je še posebej poudaril zanikanje kakšrnihkoli tveganj za javno varnost, ki bi jih povzročili begunci. “Nikoli nisem maral tega humanitarnega pristopa, češ če z njimi govoriš, ugotoviš, da smo vsi enaki ljudje. Ne, nismo, razlikujemo se v temelju, in resnična solidarnost je nakljub tem razlikam,” pravi Žižek. Razumevanje in sprejemanje kulturih razdeljenosti med Evropejci in tistimi, ki v Evropi iščejo zatočišče, je zanj ključna za njihov pravi sprejem.

Levica z zavračanjem govora o kulturnih razlikah po mnenju Žižka dejansko spodbuja nastrpnost, saj področje razprave o tem povsem prepušča skrajni desnici. “Jasno dejstvo je, da večina beguncev prihaja iz kultur, ki so nekompatibilne z zahodnoevropskim pojmovanjem človekovih pravic. Težava je, da očitna tolerantna rešitev (vzajemno spoštovanje medsebojnih občutljivosti) več kot očitno ne deluje” piše Žižek.

Žižek o beguncih govori kot o ‘bližnjih’, pri čemer se sklicuje na rabo izraza v krščanstvu. Bližnji je nekdo, za katerega misliš, da ti je blizu, potem te pa preseneti s svojo drugačnostjo. “Zato krščanski moto ‘ljubi svojega bližnjega kot samega sebe’, ni tako preprost, kot se zdi, razlaga Žižek.

Slavoj Žižek v svoji novi knjigi odpira tudi nevarno tendenco levice, da bi mitologizirala begunce, ki naj bi bili zaradi svoje trpljenja posebej plemeniti. “Ne maram te romantične ponarejene ideje, da te trpljenje očisti, da te napravi za plemenito osebo. Saj te ne! Prisiliti te, da narediš vse, da preživiš.” Žižek vendarle vztraja pri humanitarni oskrbi beguncev, vendar bi morali biti pri tem bolj realistični. Prepričan je namreč, da je dolgoročna rešitev “radikalna ekonomska sprememba, ki bi odpravila pogoje, ki ustvarjajo begunce”. Vendar za Evropo v tem trenutku vidi le možnost, da se zavzame za dostojanstveno preživetje beguncev. “Na podlagi višjih etičnih meril bi morali sprejeti begunce ter zanje skrbeti, čeprav vi bila večina prebivalcev proti migrantom,” trdi Žižek.