Skavt112: Če se srečamo v nesreči …

Skavt 112: Skavti in taborniki se učijo kako pomagati v nesreči Foto: Aleš Čerin
Skavt 112: Skavti in taborniki se učijo kako pomagati v nesreči Foto: Aleš Čerin

Predstavljajte si goreč avto (vozilo je čisto zakajeno) in v njem dva otroka, dojenček, ki je nezavesten, a diha in otrok star kakih 5 let, ki ne diha,  … ter mama, ki je izgubila živce. Na mesto nesreče pride ekipa treh skavtov ali tabornikov in ukrepa.

Predstavljajte si, da se dedek (80 let) in babica (72 let) peljeta od maše po vaški cesti. Dedek je lačen, pa mu babica olupi in na koščke nareže jabolko. Dedku kos jabolka uide v sapnik, se začne dušiti ter zapelje s ceste. Babici se nož zarine v trebuh. Na mesto nesreče pride ekipa treh skavtov ali tabornikov in ukrepa.

Predstavljajte si, da kombi izsili prednost motornemu kolesu na katerem se peljeta dva najstnika. Enemu iz čela brizga kri, drugi leži pod motorjem in ima odprt zlom golenice. Šofer kombija je živčen in tudi nesramen. Na mesto nesreče pride ekipa treh skavtov ali tabornikov in ukrepa.

Imamo poškodovanca za katerega sumimo na poškodbo hrbtenice. Kako ga pravilno namestiti na nosila in ga prenesti na varno, da ga še bolj ne poškodujemo.

Takole so izgledali poligoni na Skavt 112, skavtskem učenju prve pomoči, ki ga je organiziral steg (skavtska skupina) Ljubljana 4 iz vzhodnega dela Ljubljane. Skavt 112 je sicer tekmovanje, a glavni smisel je učenje in nabiranje izkušenj pri nudenju prve pomoči.

Devet skavtskih in taborniških ekip je pokazalo izjemno veliko znanja, na zelo realističnih poligonih, ki so bili letos povezani z avtomobilskimi nesrečami. Predvsem pa so se učili kako pomagati, če se “kdaj srečamo v nesreči”.

Pri tekmovanju so kot ocenjevalci in mentorji sodelovali: članici ekipe prve pomoči iz Območnega združenja Rdečega križa Ljubljana, član Območnega združenja Rdečega križa Grosuplje, skavtska ekipa prve in nujne medicinske pomoči, gasilec ter člani ekipe prve pomoči Škofijske klasične gimnazije iz Ljubljane. Vloge ponesrečencev pa so odlično odigrali lokalni skavti.

Foto: Aleš Čerin