S. Šurla o medijih in novi zakonodaji

Golobič in njegova kompanija te dni pospešeno zbirajo denar za nakup časopisne hiše Delo. Mediji so za Kučanovo omrežje že od nekdaj bili glavno propagandno orožje in bi zanje prelili tudi zadnjo kapljo krvi.

/ …  /

S predlogom novega zakona o medijih, ki se ga ne bi sramovali v Severni Koreji, je ministrstvo za kulturo, ki ga vodi Golobičeva Zares, naredilo še en korak naprej. Ministrica Majda Širca in šef direktorata za medije Vojko Stopar sta s pomočjo »ekspertov« iz Mirovnega inštituta spisala novi predlog medijskega zakona, v katerem strokovnjaki prepoznavajo elemente totalitarizma. Z njim skušajo uvesti cenzuro oziroma omejiti svobodo govora celo bolj, kot je bila v komunističnem režimu. Inšpektorju za medije, ki ga imenuje ministrica za kulturo – torej vladajoča politika, dajejo pristojnost za ukinitev medija, če v njem prepozna sovražni govor. To, da bo inšpektor sam odločil, kaj je in kaj ni sovražni govor, ni bilo v veljavi niti v nekdanjem režimu! Še v osemdesetih letih so medije zaplenili na podlagi odredbe sodišča in nekega političnega inšpektorja.

Čeprav so to škandalozno določbo povsem raztrgali medijski in pravni poznavalci, na ministrstvu za kulturo še vedno rinejo naprej z glavo skozi zid. Šef direktorata za medije, ki ga je novinarka TV Tednika dobesedno zasačila s spuščenimi hlačami in se je pred javnostjo pokazal v luči popolnega diletanta, ostaja neomajen – medijski inšpektor bo lahko brez odredb sodišča samovoljno ukinjal medije (založniku bo prepovedal opravljanje dejavnosti) in prepovedoval oddaje ali rubrike. Leta 2010 normalen človek ne more verjeti, da lahko kaj takega sploh komu pade na misel, kaj šele da takšno politično represijo nad mediji poskuša uzakoniti!

/ … /

Vir: Reporter