Še dobri trije tedni za zbiranje podpisov za referendum

Zbiranje podpisov podpore za referendum o zakonu o drugem tiru se te dni nadaljuje. Po besedah prvopodpisanega pod pobudo Vilija Kovačiča imajo na voljo še tri tedne in v nadaljevanju upajo, da bo zanimanja več. Pobudniki poudarjajo, da projekt, kot ga je pripravila vlada, ni nov, pač pa je posvojila 20 let star načrt, medtem ko bi sodobni čas veleval drugačen pristop. Na novinarski konferenci je o tem spregovoril avtor ene od alternativnih rešitev projekta drugi tir in profesor na ljubljanski strojni fakulteti Jože Duhovnik.

V civilnih iniciativah poudarjajo, da ne nasprotujejo drugemu tiru, kot jim očita vlada, pač pa se od začetka zavzemajo za dvotirno progo. Kot vemo, vladni projekt predvideva gradnjo enega samega tira in obnovo obstoječe proge, za kar pa stroški niso zajeti v oceni projekta. Miha Jazbinšek, ki se ukvarja s skladnostjo prostorskega planiranja in izvajanja projektov z zakonodajo, je vladni projekt označil za inženirski zmazek. “Danes postaja jasno, da v prvo dvoletno fazo vstopa cestarska mafijska država za ustvarjanje novih delovnih mest na okoli 15 kilometrov spornih servisnih cest po kraškem hribovju,” je bil kritičen. Ob tem je dejal, da je ob interpelaciji ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča premierja Mira Cerarja opozoril, da “železniški investicijski lobi infiltrira v vse vlade prometne ministre, ki imajo iz prve roke znanje in reference gradbeno-prometnih poslov, in prostorsko-ekološke ministre, ki iz prve roke nimajo znanj za njihovo umeščanje v prostor”.

Oster je bil tudi dr. Jože Duhovnik. »Mi smo proti zakonu, ki uzakonja enojno železniško povezavo po izredno dragem projektu. Mi želimo od začetka zgraditi dvotirno progo.« Kot je dodal, ne dovolijo, da se iz stroke politikanti delajo norca in jim govorijo, da je stroka politikantska. »Koper potrebuje dvotirno progo v skladu s predpisi in konec.«

Več: Radio Ognjišče