S. Toplak, Finance: Predsednika vlade Mira Cerarja je težko kaj naučiti!

Kaj se lahko zato iz primera Janša vs. Klemenčič naučita Jazbec in Kotnik

Prvič. Ne mislim razpravljati o tem, ali je Janša kot politik morebiti kradel ali ne, ali je morda kradel zase ali za stranko, poslanstvo, idejo, proti komunizmu in za domovino in ali je ta kraja posvečena, upravičena in dobra v primerjavi s krajo v trgovini. Ne mislim torej govoriti o Janševi krivdi ali nekrivdi ne v primeru Patria ne v primeru korupcijskih tveganj in nesorazmerij s premoženjem in prihodki v primeru poročila KPK. Če še bolj strnem sicer misel Petra Jambreka iz Mladine: Janša ni za v zapor, ni pa za v politiko. »Bilo bi dobro za slovensko politiko, če bi se začel ukvarjati s čim drugim. Še posebej za tisti njen del, ki želi nadaljevati izročila slovenske pomladi.« Mladina

Drugič. Miro Cerar, pravnik in predsednik vlade, je v dveh dneh povedal, da zaupa dvema ključnima človekoma te države. Najprej zaupa guvernerju Boštjanu Jazbecu pri izbrisu obvezniških lastnikov. »Guverner je zagotovil, da so bili vsi postopki zakoniti in ustrezni, zato ni razloga, da Boštjan Jazbec še naprej ne bi užival mojega zaupanja.« Kdaj bi Jazbec torej izgubil Cerarjevo zaupanje: če bi bili postopki nezakoniti in neustrezni?! Saj je parlament sprejel spremembo zakona o bančništvu, da bi bili postopki zakoniti! Zakonito je bilo tudi nevračilo deviz nekdanjim varčevalcem LB! Zakonita je bila tudi brezprizivna nacionalizacija leta 1946. Ampak ali je bilo to prav? Ali je bilo v skladu z najosnovnejšimi civilizacijskimi in demokratičnimi normami?

In naprej. Miro Cerar zaupa tudi Goranu Klemenčiču, zdaj pravosodnemu ministru in nekdaj predsedniku komisije za preprečevanje korupcije. O. K. Tokrat ni rekel, da sta bila ravnanje KPK v primeru Janša in korupcijsko poročilo zakonita. Ni se mogel spakovati s klišejem, ki gre na jetra, ker je vrhovno sodišče pač reklo, da ni bilo zakonito. Zato je moral vložiti več truda, kaj bi bila piarovsko zaželena izjava, in je našel tole: »Odločitev KPK je bila po Cerarjevem prepričanju izvedena z vso mogočo skrbnostjo po večmesečnem proučevanju in uporabi vseh možnih metod. Janša je imel možnost, da se v postopku opredeli do vseh zanj takrat obremenilnih dejstev. Vrhovno sodišče je odpravilo to poročilo samo zaradi procesnih napak, kar je seveda vsekakor treba spoštovati, je pa treba povedati, da sama vsebina tega poročila ni bila izpodbijana niti ni bila izpodbita. Kot rečeno, je vrhovno sodišče sprejelo samo procesno odločitev. Pred tem je kar šest senatov različnih sodišč, torej višjih sodišč, dveh upravnih sodišč, potrdilo tisto, kar je sprejela KPK.«

Gospod Cerar, mar niso osnovne pravice, da si seznanjen z vsemi dokazi proti sebi in načinom njihove pridobitve in da lahko na vse odgovoriš in se lahko zagovarjaš, vse drugo je fašizem? Da to velja tudi za postopke državnih organov, če ne so Udba? KPK ni nič prepovedovalo, da Janši pošlje poročilo v izjasnitev, preden ga objavi. In ali ni prvovrsten vsebinski problem, ne le, da imamo organe a la udba in da šest senatov sodišč – ki ne bi smela biti udbovska, ampak delovati v imenu demokratičnega ljudstva – ne zazna tega problema, temveč trdi, da je bilo vse zakonito?! To je, oprostite, večji vsebinski problem, kot če plačaš avto s kešem.

Več lahko preberete na Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.